Chystáte se do přírody, do hor nebo kamkoliv za dobrodružstvím a chcete si u toho vychutnat teplý pokrm, který jste si připravili doma. Termoska na jídlo Esbit to umí! Díky technologii dvojitého vnitřního pláště a vakuové technologii to zvládne s přehledem. Pojďme se na ni podívat. 

Parametry

  • Materiál: Nerezová ocel 
  • Objem: 500 ml / 750 ml /1000 ml
  • Rozměr: 135 mm, pr. 108 mm/ 165 mm, pr. 108 mm / 200 mm, pr. 108 mm
  • Váha: 465 g / 500 g / 575 g

Co mě zaujalo

+  pěkný a jednoduchý design 

+ uzávěr s tlačítkem pro uvolnění tlaku

+  dvě barevné varianty

+  víčko lze použít jako misku

+ zpracování

Co mě nenadchlo

–  s drsnějším zacházení a pokládání se vnější barva termosek ničí

Co mě zaujalo a také nenadchlo najdete více rozepsané ve zkušenostech níže v textu.

Popis termosky Esbit Food Jug

Termosky na jídlo Esbit Food Jug jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli. Plastové doplňky jako víčka termosky jsou vyrobeny z odolného polypropylenu bez BPA a ftalátů.

Termosky jsou upraveny matnou barvou, která prý neklouže při držení v rukavicích. Barevná provedení jsou černá, olivově zelená.

Vrchní uzávěr je šroubovací a po sejmutí funguje jako miska. Ta ukrývá hlavní uzávěr termosky. Ten je osazen tlačítkem pro uvolnění tlaku.

Produkty firmy Esbit se vždy využívali k udržení jídel a nápojů v horkém stavu. Technologie dvojitého vnitřního pláště spolu s vakuovou technologií dává termoskám velmi dobrou schopnost udržet co nejstabilnější teplotu. Viz tabulky udržitelných teplot v hodinách. Dále je pak vnitřní vrstva termosky potažena tenkou vrstvou stříbra. Ta také zlepšuje izolační vlastnosti, ale hlavně působí antibakteriálně a zabraňuje usazování kalu.

Nedoporučuje se termosky plnit kojeneckou výživou, mléčnými výrobky, kvašenými a sycenými nápoji a nevkládat kostky ledu. 

Údržba je velice jednoduchá vymýt horkou vodou a vysušit. Nikdy nevkládejte termosky na jídlo do myčky.

Teploty v čase

Esbit 0,5 lEsbit 0,75 lEsbit 1 l
Teplota plnění98 °C98 °C98 °C
Teplota okolícca 20 °Ccca 20 °Ccca 20 °C
Teplota po 6 hodinách65 °C70 °C75 °C
Teplota po 12 hodinách45 °C60 °C60 °C
Teplota po 24 hodinách30 °C40 °C45 °C

Zkušenost s termoskou Esbit Food Jug

Termosku na jídlo jsem pořídil po výborných zkušenostech s termoskou na pití. Zajímalo mě, jestli to bude fungovat a taky jestli termosku budu používat. Pořídili jsme zatím jednu o objemu 0,75 l a samozřejmě v černém provedení.

Začneme pěkně od povrchu. Jak jsem se zmínil v popisu povrch má být neklouzavý. Zapomeňte na to! Všechno klouže. Jde o materiály. Například rukavice s koženou dlaní, které jsou mokré nebo na nich máte trochu sněhu (což není problém v zimě a zimních aktivitách) si s termoskou prostě nerozumí. Klouže to. Ne hodně, ale člověk si musí dávat pozor. Jinak je povrch hezky zpracovaný. V tvrdších podmínkách jako je odkládání na skálu a kameny postupem času barvu poškodíte.

Termoska jako taková je naprosto skvělá. Rozměry jsou vyladěné, takže se vejde opravdu kamkoliv. Jak do batohů, tak klidně i do bočních sítek na boku. 

Zmíním ještě jeden pozitivní rozměr. Tím je široké hrdlo, takže se dá jíst parádně z termosky a jídlo si ze lžíce neshazujete o vnitřní stěny a ani o hrdlo. Tato vlastnost je pak určitě vhodná i k čištění. Termosku tak lze perfektně vymýt i od větších zbytků jídla, které v útrobách zůstalo.

Přečtěte si recenzi na termohrnek

GSI Infinity Backpacker Mug | Recenze

Za mě trochu důležitá věc. Pokud beru termosku na jídlo, vždy balím do batohu plastovou turistickou lžíci. Pořídil jsem ty od Light My Fire Spork. Normálně používáme takové ty vidličkolžíce kovové, protože už mě unavovalo kupovat pořád dokola plastové, které se lámali. Jenže tuto termosku nechci zničit, a tedy i poškrábat útroby tou kovovou lžící o nerezovou ocel s tím postříbřeným povrchem. Nu a kdo by pořád dokola chtěl poslouchat ten kovový zvuk, jak to o sebe naráží. 😊

Víčko jsme do teď používali pouze jako víčko. Možná někdy do budoucna, třeba na zeleninu. 

Uzávěr termosky je klasický šroubovací. Na vrchu uzávěru je pojistný ventil pro uvolnění tlaku. Nezdá se to, ale pokaždé když tam nějaký přetlak vzniká. Super, že se člověk neopaří nebo že víčko při rychlém otevření „výbuchem“ neodlétne.

Plnění provádím tak, že termosku předehřeji horkou vodou. Mezitím ohřeji jídlo. Nechám ji ohřát, poté vodu vyliji a šup tam s jídlem. V případě něčeho studeného, třeba zmrzliny, je stejný postup, jen se studenou vodou, ale to nehrozí, kdo by se chtěl krmit něčím ledovým. 

Plnění samotné je hračka. Spíš je problém si dopředu navařit. Takže občas na ni smutně koukám, když odcházím a nemám do ní co dát.

Super také je, že si takto můžeme připravit teplé jídlo i na několika denním výletu. Většinou ho uvaříme hned ráno se snídaní a pak se během treku nemusíme zastavovat a složitě se snažit vařit. Jídlo máme připravené a kdykoliv k dispozici.

S výrobkem jsem nad míru spokojen. Na výletech nás s přítelkyní vždy potěší horká polévka na zahřátí nebo třeba těstoviny. 

Závěr

Jako jsem se zmiňoval u termosek na pití. I zde jsem šel na jistotu. Esbit nabízí ještě několik dalších typů termosek na jídlo. Já se držel stejného designu. Mohu opět vypíchnu rozměry termosky. Pokud se jedná o poměr objem, váha, schopnost udržet po dlouhou jídlo teplé a samozřejmě cena, tak jsem nic jiného nenašel a ani nehledal. Mohu jen doporučit.

Galerie fotek