Pokud chcete poznat úchvatnou přírodu nejvyšších českých hor, vypravte se na nezapomenutelnou dovolenou do Krkonoš. Nejvyšší české pohoří s nejvyšší horou republiky Sněžkou (1603 m n. m.) vám nabídne unikátní ledovcové kary, krkonošskou tundru, horské louky, malebná údolí, skalnaté hřebeny. Výjimečná příroda našich jediných českých velehor a nesčetné příležitosti pro turistiku stojí za to, abyste strávili jedinečné chvíle.

Vyberte si ubytování a vydejte se do hor

Najděte si pro sebe ubytování v Krkonoších ze široké škály nabídek po celém území hor a vydejte se do Krkonoš buď jen na pár dní, nebo nejlépe na týdenní pobyt. Navštívit Krkonoše nejen kvůli zimním radovánkám, ale i v letním období, za to skutečně stojí. Turistika se dá v Krkonoších provozovat na mnoha místech a stane se jistě skvělou náplní vašich volných dní. Naplánujte si túry a vydejte se na celodenní výlety. Ještě předtím si přečtěte článek Jak se neztratit v lese a co dělat, když se to stane.

Zajímat vás budou tyto krkonošské turistické trasy

Přejděte Krkonoše po hřebenech

Pro zdatnější turisty se nabízí lákavý přechod téměř celých Krkonoš. Na trasu se vydáte z Harrachova tzv. severní stezkou. Budete se pohybovat po hlavním horském hřebeni. Vystoupáte přes Mumlavské vodopády a Voseckou boudu k hraniční Cestě česko-polského přátelství a k vrcholu Szrenica. Dále budete pokračovat přes Zlaté návrší na Labskou boudu a pak přes Sněžné jámy do Slezského sedla a údolím Labe přes Luční boudu na Sněžku. Ze Sněžky můžete jít do Pece pod Sněžkou například přes Růžohorky. Počítejte s tím, že na trase je vhodné někde přenocovat. Například na nocovišti na Labské boudě.

Jednodenní okružní turistické trasy

Mrkněte na naše ověřené tipy na jednodenní túry. Krkonoše mají co nabídnout a třeba si vyberete některou z níže uvedených tras.

Přes Obří Důl na Sněžku a dolů přes Růžohorky

Z Pece pod Sněžkou můžete vystoupat Obřím dolem po modré turistické značce na Obří sedlo (1389 m n.m.), kde se vám otevřou nádherné výhledy na celý Obří důl, uvidíte strmé svahy Studniční hory i Sněžku. Cestu vzhůru vám zpestří přitažlivá prohlídka dolu Kovárna a krása vodopádů Rudného potoka. Z Obřího sedla vás čeká výstup po červené na vrchol Sněžky. Zpátky do Pece pod Sněžkou se vydáte po žluté turistické značce na Růžovou horu. Chata Růžohorky je vyhlášená krkonošskými specialitami, můžete si dát vyhlášené borůvkové knedlíky nebo koláč. Dolů pak půjdete po zelené turistické značce až do cíle.

Z Horních Míseček nad Dvoračky a zpět po Bucharově cestě

Hezký výlet si dopřejte z Horních Míseček na Dvoračky. Bucharova cesta kopíruje Masarykovu silnici. Dojdete po ní až k Vrbatově boudě, odkud zvolíte dále trasu po zelené turistické značce přes rozcestí Nad Kotelní jámou. Půjdete přes Harrachovy kameny s pěknou vyhlídkou. Z odpočinkového místa U Růženčiny zahrádky se napojíte na červeně značenou Vycházkovou trasu Liška a přes Kotelské sedlo s vyhlídkou dojdete až na Dvoračky. Při cestě zpátky můžete jít na Mísečky od rozcestí Nad Kotelní jámou po žlutě značené Staré vozové cestě.

Zajímá vás turistika?

Přečtěte si všechny naše články

Od Špindlerovy boudy k prameni Labe a přes známé boudy zpět

Špindlerova bouda je oblíbeným výchozím bodem pro horské túry. Vydejte se odtud po červeně značené hřebenovce přes obnovenou Petrovku, dále na Dívčí a Mužské kameny, přes Černé sedlo a Velký Šišák, Piechowické vyhlídky, kolem Violíku až k rozcestí Česká budka, kde odbočíte na žlutou a dostanete se k prameni Labe. Zpátky se vydáte po zelené přes Labskou boudu a dále Sedmidolím přes Martinovku a Brádlerovy boudy. Od nich k Ptačímu kameni po modré směrem k Petrovce a od ní po žluté na Moravskou boudu. Z ní se naučnou stezkou Krkonošská zvířata napojíte pod Petrovkou opět na červeně značenou cestu ke Špindlerovce.

Ze Špindlu po červené až na Luční a přes Špindlerovku zpět

Ze Špindlerova Mlýna – Svatého Petra si udělejte výlet na Luční. Půjdete po červeně značené Staré Bucharově cestě. Budete se pohybovat po úbočí Kozích hřbetů klidovým územím národního parku. Můžete cestou odbočit k pěkné vyhlídce na Krakonoši (1422 m n.m.), pak se vrátit zpět na trasu. Dál po červené budete pokračovat kolem bývalé Rennerovy boudy až na Luční boudu. Mají tam pivovar, můžete ochutnat pivo Paroháč. Dále budete pokračovat směrem zpět po červeně značené Cestě česko-polského přátelství přes Polední kámen (Slonecznik) na Špindlerovu boudu. Odtud se do Špindlu dostanete po zeleně značené trase.

Buďte vždy připravení a přečtěte si náš další článek

Jak ošetřit zranění v přírodě