Láká vás to i v zimě do lesa nebo toužíte po procházce zasněženými hřebeny? Jen málo co je krásnější než si dát hrnek teplého čaje na vrcholu zimní hory, kterou jste vlastními silami i přes nepřízeň počasí zdolali. Na co všechno se před zimním výletem připravit?

Kritické myšlení a rozum – nejdůležitější předpoklady úspěšného zimního výletu na hory

Turista podcenil počasí, letěl pro něj vrtulník. Takových zpráv si každoročně v médiích od začátku podzimu až do pozdního jara přečteme klidně deset, občas i více. Přesto lidé stále podceňují počasí a současně přeceňují své síly, což může, zvlášť v zimě, skončit skutečnou tragédií. Proto bychom se snad ani nebáli říct, že jednou z nejdůležitějších věcí, bez které by člověk neměl na zimní turistiku ani pomýšlet, je zdravý rozum a kritické myšlení. 

Hecuje vás banda přátel, že tu Sněžku dáte v kraťasech? Rozhodně byste nebyli první, kdo by takový experiment podnikl. Pro vás by ale mohl být i tím posledním. Přečtěte si raději naše tipy, jak se připravit na pěší výlet v zimě a užijte si zimní výlety ve zdraví a pohodě.

Funkční oblečení a správné vrstvení

Funkční materiály jsou v zimě obzvlášť důležité. Pokud si vezmete na hlavu čepici z polyesteru a spodní vrstvy z bavlny, povede to především k tomu, že se zpotíte a pot nebude mít kudy unikat pryč. V poslední době jsou trendem výrobky z ovčí vlny. (více o tom zde).

Zůstane vám na těle a to povede k tomu, že vám bude současně vedro i zima a zaděláte si na další týden v posteli s nepříjemným nachlazením.

Stejně důležitá jako spodní vrstva z co nejkvalitnějších materiálů je také nepromokavá bunda.

Jak správně oblečení vrstvit a po jakých materiálech sáhnout se můžete dočíst v článku o jarní turistice a vrstvení

Nezapomínejte na kvalitní čepici, rukavice a především ponožky, které si do batohu sbalte i náhradní, kdyby vám náhodou ty, které máte na sobě promokly. Mokré, špatně padnoucí ponožky (a boty) je jasná cesta nejen k nachlazení, ale také k puchýřům.

Myslete na to, že i když je venku zima, při pohybu, zvlášť do kopce, se zpotíte. 

Nejdůležitější je tak mít dostatečné množství vrstev, které, jak už jsme zmínili, musí umět odvádět pot.

Pitný režim nepodceňujte ani v chladu

Když je venku 30 stupňů, vodu si na výlet zabalí každý. V zimě ale máme často sklon pitný režim podceňovat. Nechutná vám v zimě voda? Udělejte si na cestu čaj do outdoorové termosky, ve které vám vydrží teplý a chutný spoustu hodin. Nejen, že doplníte tekutiny, ale ještě se příjemně zahřejete. Termoska není skvělá jen v zimě, kdy máte přísun teplé tekutiny. V létě naopak vaši vodu udrží příjemně chladnou.

Horské slunce v zimě je stejně nebezpečné jako letní slunce u moře

Opalovací krém a sluneční brýle. V létě samozřejmost, v zimě opět věc, kterou často podceňujeme. Sluneční brýle si ještě občas bereme na hory v případě, že jedeme lyžovat, ale na výlet? To spousta lidí na opalovací krém s dostatečným SPF úplně zapomene.

Horské sluníčko přitom dovede být pěkně zrádné a jeho paprsky jsou stejně nebezpečné jako v tom nejparnějším letním dnu. Proto byste opalovací krém neměli podceňovat ani když je pod mrakem. Zvlášť, pokud chcete na horském vzduchu strávit několik hodin v kuse.

To samé platí samozřejmě i pro ochranu očí.

Klouzat se chodí na kluziště – na hory i do města přibalte nesmeky

Vymknuté kotníky, zlomené ruce, nohy, krčky, … to je na sněhu a náledí poměrně častý problém nejen starších lidí. Přitom se dá klouzání po náledí předcházet celkem jednoduše. Stačí mít po ruce nesmeky

Ty vám skvěle poslouží nejen v horách při chůzi do (nebo ze) zasněženého kopce, ale ochrání vás před pádem i na městské ledovce.

Nesmeky jsou rozhodně vybavení, které bychom měli mít v zimě po ruce všichni.

Jaké vybavení vám nesmí chybět aneb seznam věcí na hory

Kromě nesmeků, pití, opalovacího krému a slunečních brýlí jsou i další věci, na které je před cestou na hory důležité myslet. Co by vám nemělo v batohu chybět?

  • Nabitý telefon s powerbankou.
  • Stažené offline mapy, ideálně papírová mapa oblasti, do které jdete.
  • Telefonní číslo na HZČR (1210) a aplikace Záchranka.
  • Vybavená lékárnička.
  • Čelovka – nezapomeňte, že vás tma může v zimě přepadnout nečekaně.

Nepodceňujte ani důkladné plánování. Zjistěte, jaké má být počasí, trasu si „projděte” po mapách klidně několikrát. Zjistěte, jestli jsou po cestě horské chaty a zda jsou otevřené (nezapomeňte, že často berou jen hotovost). Do hor vyrážejte pouze v dostatečné fyzické kondici a nepřeceňujte své síly.

A pak už nezbývá nic než si zimní výlet užít.