Konečně je to tady! Přestože do meteorologického jara ještě pár dnů zbývá, počasí i příroda k výletům přímo vyzývá. Jenže zvlášť na jaře je to s počasím trochu komplikovanější. Nedá se na něj spolehnout. Této nespolehlivosti je třeba přizpůsobit výbavu a oblečení. Jak se na jarní turistiku připravit?

Nespoléhejte na předpověď počasí

Vzbudily vás ráno sluneční paprsky a předpověď počasí ukazuje, že bude slunečno a teplo celý den. Ideální chvíle na výlet!

Stačí na sebe hodit základní oblečení, lehkou jarní bundu a hurá za dobrodružstvím. Tak přesně tento postup bychom vám zásadně nedoporučili.

Jarní počasí v našem krásném mírném pásu je více než mírně nepředvídatelné. Chvilku sluníčka může velmi rychle nahradit mrak nebo dokonce první jarní bouřka.

Jak se tedy na turistiku v jarních měsících vybavit, aby vám pochod neotrávilo přílišné teplo, ale ani náhlá zima?

Jak se obléct na turistiku – vrstvení je základ

Vrstvení, vrstvení a ještě jednou vrstvení. Stejně jako jsme tento princip zdůrazňovali u oblečení na skiaply nebo zimní přechody hřebenů, ani na jaře se mu nevyhneme. Samozřejmě má však trošku jiná pravidla. 

Takové termoprádlo by vám na jarním slunku určitě moc dobrou službu neudělalo. Takže, jak na to? 

První otázka před zkompletováním turistické výbavy – kam vyrážíte?

Jiná výbava je potřeba, pokud vyrážíte na delší procházku městem, do lesa a trochu o něčem jiném se budeme bavit, pokud plánujete svůj první jarní horský trek. 

Přečtěte si článek

5 rad, jak si vybrat trekingové hůlky

Nepředvídatelnost počasí už jsme zmínili a na horách platí dvojnásobně. Při čtení našich tipů a následném balení se na výlet proto vždy mějte na paměti i váš vytyčený cíl a dobu, kterou chcete na výletě strávit

Výběr vhodného materiálu je zásadní. Zvlášť při horské turistice

A ještě jedna věc, než se pustíme do samotného popisu vybavení a vhodného oblečení. Tím je materiál. Ať už vyrážíte na trek v zimě, na jaře nebo v létě, oblečení by mělo být ze skutečně kvalitních syntetických materiálů, které skvěle odvádějí pot a zajistí, že vám nebude příliš velké vedro ani zima. Pokud nemáte tisíce na investici do plného vybavení ze špičkových materiálů, soustřeďte se alespoň na co nejkvalitnější spodní vrstvu (která reguluje tělesnou teplotu a odvádí pot) a bundu (která chrání před nepřízní počasí). 

Při výběru se soustřeďte na použité technologie a membrány. Pokud vyrážíte na delší túru, nezapomeňte si ohlídat ani hmotnost zvoleného vybavení (o tom, jak se vybavit na několikadenní trek jsme psali např. v článku Jak cestovat nalehko).

Spodní vrstva – soustřeďte se na efektivní odvádění potu

Sice jsme psali, že na jaře a v létě termoprádlo není tou pravou volbou, pokud se však chystáte na horskou túru, ještě ho můžete ocenit. Samozřejmě záleží i na předpovědi počasí, ale počítejte s tím, že zvlášť na vrcholu může být výrazně chladněji a když se k tomu přidá ještě vlezlý vítr, termoprádlo vás může ochránit před tím, že se vám budou klepat zuby tak, až si cíl svého výletu ani neužijete.

Pokud vyrážíte na menší výlet do města nebo lesů v nížinách, stále byste se měli spodní vrstvou důkladně chránit. Spodní tričko by mělo být z materiálu, který důkladně odvádí pot a udržuje příjemné mikroklima, ve kterém vám nebude ani vedro ani zima.

Funkční fleecová mikina jako ideální druhá vrstva

Podle aktuálního počasí mikinu oblečte nebo alespoň schovejte do batohu. Jak ji vybrat? Ideálním materiálem pro turistickou mikinu je fleece nebo merino (které je skvělé i jako materiál termoprádla). „Flíc” je vysoce prodyšný a lehoučký materiál. Současně má skvělé izolační vlastnosti, takže vás ochrání před chladem i potem. Fleecovou mikinu oceníte pro její vlastnosti oceníte jak při horské turistice, tak i v nížinách nebo dokonce ve městě. 

Bunda na jarní turistiku musí chránit před sněhem i bouří

Teď se dostáváme možná k té nejdůležitější vrstvě, na které se rozhodně šetřit nevyplatí. Turistická bunda vám musí poskytnout kvalitní ochranu v jakýchkoliv podmínkách, které by vás na výletě mohly potkat. Na jarní turistiku je membránová nepromokavá bunda společně s turistickými kalhoty do deště a přírody.

Sice nejsme z cukru, ale není nic horší než v první části výletu promoknout a pak chodit v mokrém počasí ve zpoceném oblečení. K tomu stačí když jen trošku foukne větřík a nachlazení na sebe nedá dlouho čekat. 

Kvalitní boty na turistiku jsou základem v jakémkoliv ročním období

Pokud vyrážíte na horské hřebeny, samozřejmostí by měly být také kvalitní pohorky. Přečtěte si, jak vybrat boty (nejen) na hory.

Co nezapomenout vzít s sebou do batohu?

Opět mluvíme především o horách, ale pokud se na výletě zdržíte, i v nížinách se vám mohou hodit i na jaře rukavice, čepice a šála.

Nezapomeňte ani na pláštěnku, dostatek vody (nebo rovnou čaj, který vám v termosce vydrží i dlouhé hodiny pěkně teplý), svačinku, papírovou mapu a kompas.

Možná patříte k turistům, kteří si chtějí své výlety zaznamenat, mapu si připnout na zápěstí, psát si online turistický deník a počítat svoje kroky. Pokud hledáte pomocníka, který vám s tímhle pomůže, vezměte si chytré hodinky.

Hodit se může také nůž a powerbanka v případě, že zabloudíte a baterka v telefonu vás nechá na holičkách.

S takovou výbavou už budete připraveni na vše, co by vás při jednodenním jarním výletě mohlo potkat.