Jak se cestuje po Sardinii? Kolik stojí cesta letadlem a kolik cesta autem? Jaké poplatky můžete očekávat? Sardinie je nádherné místo se spoustou zajímavostí, proto doporučujeme přečíst tipy, které v článku najdete. 

Jedna z velmi atraktivních destinací v Evropě pro aktivní rodinu v letním období je Sardinie. Poskytne vám povalování se u moře, ale také parádní potápění, možnost lezení nebo turistiku. Všichni členové rodiny si užijí podle svého gusta.

Jak se na Sardinii dostat?

V zásadě existují dvě varianty. Auto a letadlo. Každá má něco do sebe a poskytuje jiné možnosti.

Cesta letadlem znamená pohodlí (nemusíte řídit), jednoduchost a relativní rychlost. Jednoznačně ji mohu doporučit, pokud cestujete sami (jednotlivec). Ubytováni budete v hotelu odkud můžete chodit na nejbližší pláže. Pokud potřebujete pro své koníčky vybavení (cyklistika, potápění, lezení), je tato varianta spíše nevhodná.

Kolik to stojí?

Z Prahy se dostanete do Olbie zhruba za 3-4 hodiny. Musíte také připočítat i cestu na letiště, odbavení a cestu na hotel. Reálně (pokud nejste z Prahy) bych počítal s 8 hodinami. Cena se pohybuje okolo 5.000-7.000 Kč/osoba.

Nevýhodou je jednoznačně cena, ale také omezená bagáž a pohyb. Pro čtyřčlennou rodinu vás bude cesta stát 20-30 tisíc korun. Omezený pohyb je velké mínus, protože Sardinie je opravdu krásná a velmi různorodá.

Vše se dá řešit půjčením auta. Půjčovny najdete na letišti, ale musíte opět počítat se zvýšením nákladů o zhruba 5.000 Kč u opravdu malého auta a 10.000 Kč u rodinného auta. Celkem cca 32.000-35.000 Kč.

Výhody a nevýhody cesty autem

Auto vám umožní Sardinii poctivě projezdit a užít si své koníčky náročné na vybavení. Můžete si sebou vzít vše, co potřebujete. Také vám přinese daleko pestřejší zážitky, ale je to vykoupeno výrazně menším pohodlím a časovou náročností.

Kudy jet?

Cesta autem vede v závislosti od místa odjezdu trajektu do Janova, Livorna, případně jiného přístavu. Pokud žijete na Vysočině nebo Moravě, doporučuji cestu přes Vídeň a Graz. Klasická trasa přes Brennerský průsmyk je komplikovaná „lovem“ imigrantů na hranicích s Německem. Cesta přes Graz má zase specifikum v šikaně rychlostním omezením na 80 km/h na dálnici, která je často kontrolovaná automatickým radarem.

Bohužel jsem častěji musel sledovat GPS než situaci na silnici. O to více si užijete krásné dálnice v Itálii, kde je minimum omezení, přes den však silný provoz.

Vzdálenost a cena za palivo

Vzdálenost je zhruba 1.000-1.200 km. Za palivo zaplatíte cca 6.000 Kč za obě cesty/11 hodin. K tomu musíte připočítat cca 300 Kč za rakouskou dálniční známku a cca 2.500 Kč za dálniční poplatky Itálie (cesta tam i zpět). Následuje cesta trajektem, kde je cena ovlivněna několika faktory. Kdy a z jakého přístavu jedete a jaké dodatečné služby využijete.

Trajekt

Základ je cca 10.000 Kč za trajekt. Cesta trvá 7-10 hodin. Můžete si připlatit za sedadla nebo i za kajutu (objednání předem přes internet je výrazně levnější). Lákavá je hlavně cesta přes noc. Kajuta není nutná, ale záleží na vašem pojetí pohodlí. Někteří cestující si bez problémů nafouknou na chodbě karimatky, občas přinesou i peřiny. Ale rozhodně to není pro každého. Celkově můžete počítat s časovou rezervou na nalodění zhruba 24 hodin a s cenou 20.000 Kč. 

Cestování na Sardinii

Samotné cestování po Sardinii je pohodlné. Jezdili jsme po východní části, silnice jsou obecně na velmi vysoké úrovni. Kéžby české dálnice byly alespoň na takové úrovni jako jsou místní okresní silnice. Vnitrozemí je spojeno silnicemi na úrovni našich dálnic, ale v mnohem lepším stavu, bez uzavírek a s menším provozem. Pobřeží je bohužel členité a hornaté, takže silničky jsou sice ve výborném stavu, ale klikaté. Palivo stojí zhruba to samé co v Itálii na pevnině, nemá smysl nijak taktizovat. S menšími potížemi seženete i LPG.