Nepromokavá bunda je jednou z věcí, která by vám rozhodně neměla chybět v batohu ať už vyrážíte na trošku delší, letní procházku přírodou nebo na několikadenní túru v horách. Jak nepromokavou bundu vybrat, aby co nejlépe a nejdéle sloužila – a hlavně skutečně splňovala svou funkci a nepromokla?

Pro jaké příležitosti nepromokavou bundu potřebujete?

Jako u většiny outdoorového vybavení, i u nepromokavé bundy zní první otázka, kterou si musíte zodpovědět „k čemu a kdy budu nepromokavou bundu potřebovat?“

Na rozdíl od bot a většiny dalšího vybavení má nepromokavá bunda jednu zásadní výhodu. Pokud ji vybereme dobře, většinou stačí jedna, která s námi může cestovat v jakémkoliv počasí a ročním období. Využijeme ji v Alpách stejně dobře jako v českých horách nebo třeba ve městě.

Protože například taková bunda na ferraty, která má kapuci, do které se vejde i horolezecká přilba, poslouží i při jakékoliv jiné příležitosti.

Bunda navíc většinu času však stráví v batohu – proto je vhodné vybírat spíše lehčí a skladnější.

Jaké aktivity s nepromokavou bundou plánujete?

Aktivity, při kterých využijete nepromokavou bundu jsou skutečně různorodé. Nakonec, pokud stejně jako já nejste úplně fanoušky deštníků, se nepromokavá bunda hodí v batohu i při cestě do práce nebo na procházku do města. Ale o tom to úplně není.

Nepromokavou bundu většinou vybíráme na:

  • Lehkou letní túru,
  • do Alp a míst, kde můžeme očekávat i v létě ledovce,
  • na lezení (např. via ferraty),
  • na zimní lezení,
  • samostatnou kategorií je také cyklistická nepromokavá bunda.

Nejsnadnější výběr je samozřejmě v případě, že vybíráte nepromokavou bundu na letní procházky a nepotřebujete od ní nic extra – vlastně především to, aby nezabírala příliš místa v batohu.

Pokud chcete bundu převážně na lezení a do náročnějšího a chladnějšího terénu, je ideální vybrat bundu, která vás nebude omezovat. Kapsy by v takovém případě měly být nad úrovní pasu kvůli snadné přístupnosti při lezení.

Přečtěte si také

Jak se připravit na první horskou túru? | Affekt blog

Nejnáročnější výběr budete mít, pokud potřebujete nepromokavou bundu na zimní túry a lezení. V takovém případě je důležité dbát na odolnost i pohodlí. Skladnost zde už nehledejte – zásadní je, aby vás taková bunda ochránila před nepřízní počasí.

Podle čeho takovou kvalitní bundu poznáme a co všechno je potřeba vzít při výběru v úvahu?

Co všechno před nákupem nepromokavé bundy zvážit

Jaké jsou další důležité parametry, na které nesmíte při výběru bundy zapomenout?

Střih

budete bundu nosit na tělo nebo přes více vrstev? Pokud ji potřebujete hodit například v zimě na péřovku, rozhodně je vhodné vybrat dostatečně prostornou.

Kapuce

budete nosit pod bundou i horolezeckou přilbu?

Kapsy

má jich dostatek? Ultralight nepromokavé bundy mají kapes většinou menší množství kvůli váze. Co všechno chcete v nepromokavé bundě nosit? Pokud ji budete mít skutečně jen pro jistotu, není příliš velké množství kapes nutností. V opačném případě se hodí bunda s kapsami i na speciální vybavení (navigace, stoupací pásy…).

Velmi důležitá je volba vhodného materiálu – na ten se podíváme za chvilku.

Jak moc nepromokavá musí být?

Chcete spíše ultralehkou nepromokavou bundu nebo na váze nezáleží?

Všechny tyto otázky si zodpovíte poměrně snadno, pokud už víte, pro jaké příležitosti nepromokavou bundu primárně potřebujete.

Jak vybrat materiál nepromokavé bundy

Při výběru nepromokavé bundy je velmi důležitý materiál. Především materiál membrány. Velmi oblíbené jsou tzv. softshellové bundy, které mají membránu Windstopper® (od firmy Gore, která vyrábí oblíbený GORE-TEX®).

Přestože se jedná o kvalitní materiál, od softshellových bund se nedá očekávat extrémní nepromokavost. Jejich membrána totiž nemá podlepené švy, čímž se její odolnost např. oproti Gore-Texu snižuje.

Nepromokavé bundy z GORE-TEX®

Ideální nepromokavá bunda má membránu z materiálu GORE-TEX®. Ta totiž odolá vodnímu sloupci 28000 mm. Její odolnost proti vodě je tak skutečně velká a jedná se o to nejlepší, po čem můžete při výběru nepromokavé bundy sáhnout.

Přečtěte si více o GORE-TEX® a o vodních sloupcích.

Ostatní možnosti membrány

Sáhnout můžete také po levnějších variantách, mezi které patří například Climatic nebo Resstex s odolností od 8000 do 15000 mm vodního sloupce.

Jak prát nepromokavou bundu?

Poslední důležitá otázka, na kterou se často ptáte je, jak nepromokavou bundu prát?

Ještě, než se pustíme k samotnému praní, je důležité zdůraznit, že proto, aby nepromokavá bunda zůstala nepromokavou, je důležitá pravidelná impregnace. Ať už máte bundu ze sebelepšího materiálu, bez impregnace zkrátka a dobře nepromokavá moc dlouho nebude.

Teď už pojďme k samotnému praní.

Pokud zvažujete, jestli nepromokavou bundu vůbec prát, odpověď je ano. Přestože v minulosti se často říkalo, že může praní membránu poničit, opak je pravdou. Negativní vliv na membránu má spíše pot, špína a další nečistota. Proto byste i nepromokavou bundu měli čas od času vyprat.

Před tím, než dáte bundu do pračky, zkontrolujte kapsy, zapněte zipy a obraťte ji na ruby (to samé platí i pro ostatní funkční oblečení).

Bundy s membránou se nesmí prát na více než 40 °C.

Ideální je použít tekutý prací prostředek a žádnou aviváž – a už vůbec ne bělící prostředky. Bundu rozhodně nedávejte do sušičky a sušte ji ideálně na vzduchu.

Impregnace přichází na řadu po vyprání a sušení. Ideální je použít prostředek, který doporučuje přímo výrobce. Pokud máte bundu novou, není nutné ji impregnovat hned po prvním praní – její nepromokavost vydrží praní bez impregnace až 4x, poté byste s impregnací měli začít pravidelně.