Co si takhle dopřát výhody „rychlovarné konvice“? Outdoorový plynový vařič JetBoil Flash o objemu 1 litru s piezzo zapalováním je určen pro ty, kteří preferují vysoký výkon a samozřejmě rychlé vaření, ať už při vysokohorské turistice, trecích, táboření, vodáctví či jiných výletech.

Parametry

  • Určení: Outdoorový plynový vařič
  • Materiál: Anodizovaný hliník
  • Hmotnost: 371 g
  • Rozměr: 180 x  pr.104 mm
  • Výkon: 9000 BTU/h = 2600 W

Obsah balení

  • 1x  varná nádoba s tepelným výměníkem o objemu 1 litr
  • 1x vařič s aretačním systémem na varnou nádobu s piezzo zapalováním
  • 1x plastová poklička/víčko
  • 1x neoprenový obal s varným indikátorem
  • 1x krycí víčko využitelné jako nádoba
  • 1x skládací trojnožka pro lepší stabilitu

Co mě zaujalo

+  rychlost vaření

+  váha celého setu, plus mnou dodaná kartuše

+  skladnost

+  poklička/víčko a její multifunkčnost i s dalšími komponenty

+  madlo na neoprenovém obalu

Popis JetBoil Flash 1.0 I

Outdoorová varná soustava Jetboil Flash s regulací plamene. Jednoduše plynový vařič. Někdo by řekl i rychlovarná konvice pro všechny outdoorové aktivity. Tenhle vařič ocení jak ostřílení borci tak nováčci.

Kupte si vařič i vy

Jetboil Flash 1.0 l plynový vařič

Outdoorový vařič na plyn Jetboil Flash – kompaktní vařič s piezzo zapalováním, který se dodává v sadě s litrovým ešusem, který obsahuje výměník tepla...

Systém Jetboil využívá výměník tepla FluxRing, díky kterému se produkované teplo rozkládá po celém dně varné nádoby. Tato technologie zvyšuje účinnost ohřevu až na 80 %. Dle výrobce pro porovnání standardní vařiče mají účinnost 30 až 40 %. Každopádně tento systém šetří spotřebu plynu. Uvádí se 10 litrů vody na 110g kartuši.

Set Jetboilu obsahuje varnou nádobu, vařič s aretačním systémem, pokličku, spodní víčko, neoprenový obal a skládací trojnožku. Další příslušenství jako je JetBoil Coffee Press pro přípravu kávy, JetBoil Pot Support redukci, která na vařiči umožnuje využití jiných libovolných nádob na vaření a JetBoil Hanging Kit pro zavěšení celého systému, kdy nepotřebujete rovný povrch.

Jetboil a jeho příslušenství včetně kartuší se ukládá do varné nádoby. Je to perfektní skladování a využití místa.

Nádoba je ošita neoprenovým obalem, který je sundavací a lze ho tak vyčistit. Obal  také obsahuje indikátor teploty vody. Je umístěn v logu firmy a při zahřátí mění barvu. Tak je krásně poznat, že je obsah horký. Na obalu je také našito látkové madlo, které je tím pádem velice skladné.

  • Víčko je měkčené. Obsahuje pítko/nalévátko, cedník a uprostřed je malá dírka pro funkci Coffee Pressu.
  • Spodní víčko je jen kryt tepelného výměníku, ale dá se využít jako miska.
  • Hořák obsahuje piezzo zapalování a regulaci plynu.  

Jaká je moje reálná zkušenost  

Nu a teď už k osobní zkušenosti. Už dopředu jsme věděl, že budu z tohoto výrobku mít radost a že bude takhle „rychlovarná konvice“ k něčemu dobrá. Vybíral jsem hlavně mezi typem ZIP a FLASH. Nakonec vyhrál druhý zmiňovaný. Důvodem bylo maximální množství ohřáté vody proti rozměrům. A protože mezi zmiňovanými typy je jen nějaký ten centimetr rozdíl, vyhrál FLASH. Také jsem počítal, že vařič stráví většinu času na výletech semnou a s přítelkyní, takže větší obsah nádoby je tím pádem i lepší. 

Vařič jsme několikrát zkoušeli na pár lezeckých výjezdech po Čechách, ale křest dostal před pár týdny na Kavkaze, kdy jsme s ním strávili několik dní v nádherných horách. Odtud si hlavně beru pár poznatků. 

K ohřevu vody jsem zjistil, že se dá uvařit i více vody, pokud se nedržíte uvedené risky ve varné nádobě. Ono když  tam nalijete více vody, klidně i 0,8 litru a varná nádoba je skoro plná, stačí pohlídat vroucí vodu aby vám nebublala skrz víčko. Pokud nalijete vodu po risku můžete to nechat bublat jak chcete a voda vám z nádoby cákat při varu nebude. Každopádně uvařit vodu na čaj umí každý.

Jdeme vařit. Vybaveni jsme byli sušeným a konzervovaným jídlem od Adventure Menu. K sušenému jídlu stačila horká voda. Takže jsem ohříval opravdu necelý litr vody. Hlídal jsem si bod varu i kvůli šetření plynu v kartuši. Stačilo jak na jídlo tak zbytek vody na čaj. V případě konzervovaného jídla se celý zavřený balíček vložil do varné nádoby a zalil se vodou. U této metody jsem musel sedět a hlídat. Jídlo se takto ohřívalo 8 až 10 minut. Balíček s pokrmem pak stačilo vytáhnout a použitá voda byla ohřátá opět na čaj. 

Přečtěte si ostatní

testy a recenze

Takto Jetboil funguje naprosto parádně. Lze také do uvařené vody vysypat těstoviny nebo nějaké nudle. Ohříval jsem v něm na velmi malý plamen i konzervu fazolí, ale pozor. Chce to hodně míchat pokud možno nějakou plastovou outdoorovou lžící a kontrolovat jestli se jídlo na dně nepřipéká. Osobně se mi radši zamlouvá mí to primárně na vodu. 

Spotřeba je opravdu zhruba 10 litrů vody na 110 g  kartuši. Jen pozor na povětrnostní podmínky. Ač je varná nádoba připojena k ohřívači na bajonetový zámek a hořák je opravdu blízko výměníku tepla a nádobky, tak při prudším větru na exponovaném místě do hořáku fouká. Troufnu si říct, že pokud jsme byli v takové nepřízni počasí  bylo dobré mít Jetboil v závětří nebo ho vytvořit a zároveň si tak ohřát i ruce. 

K ohřívači jako takovému. Líbí se mi jeho skladnost. K vařiči jsem dokoupil, JetBoil Pot Support redukci, která se dá také vložit ve složeném stavu do setu. JetBoil Coffee Press pro přípravu kávy a JetBoil Hanging Kit pro zavěšení jsme zatím nepořizoval. V setu mám vloženou i malou lahvičku s čistícím prostředkem a malou houbičku na mytí. To mám uložené ve spodním víčku. Ve varné nádobě jsou pak zbylé komponenty a vejde se sem i několik pytlíku čaje a složené vidličko/lžíce, které mám z jiného outdoorového nádobí. 

Mám k tomu asi jen jednu malou připomínku. Když už je to opravdu takhle promakaný fungující výrobek. Věřil bych, že by se našlo i malinké místo na jednu vloženou misku, která by byla součástí. Spodní víčko se dá samozřejmě použít, ale když si chcete ráno zalít kaši pro dva lidi a vylouhovat čaj zjistíte, že byste museli mít v batohu další komponentu. Věřím, že by se do útrob Jetboilu někam vešla. Třeba hned pod víčko varné nádoby. To je jen taková drobnost, která mě napadla. Třeba se toho výrobce chytí a v další verzi už bude.

Jetboil FLASH, jak už jsem psal obsahuje piezzo zapalování. Každopádně vždy mám u sebe zapalovač nebo kapesní magnesiové škrtátko. Nikdy nevíte, kdy to vypoví službu. Ze zkušeností, pár známým už se to stalo.  

Finální zhodnocení

JetBoil ať už jakýkoliv typ tohoto vařiče je ohromným a rychlým pomocníkem na cestách. Někdo nad tím při výrobě přemýšlel. Lehkost, skladnost, rychlost sestavení a ohřevu vody je naprosto perfektní. Při rozumném šetření každé kapky uvařené vody spojené se spotřebou plynu toho uvaříte a připravíte opravdu hodně. Lepšího pomocníka na cesty jsme si nemohli přát. Těšíme se na další zážitky a hlavně připravené pochutiny tímto vařičem.