Hledáte odolný materiál, který vás ochrání před prudkým větrem i deštěm? Odpovědí je speciální membránová technologie Gore-Tex®, která je základem většiny kvalitního outdoorového oblečení i ostatní výbavy. Co je Gore-Tex® a jak jeho ochrana před nepřízní počasí funguje?

Co je Gore-Tex®

Gore-Tex® je tenká pórovitá membrána, kterou naleznete v oblečení (spacáku či botách) mezi podšívkou a textilií. Důkladnou ochranu proti dešti a větru zaručuje mimo jiné i technologie Gore-Seam, která se používá na švy.

Právě švy totiž bývají u většiny outdoorových kousků kamenem úrazu. Dírky po jehlách šicích strojů jsou často přehlížené a do vrstev oblečení jimi prochází vlhkost, a i vítr si jimi pod vaši bundu najde cestu snadněji. Gore-Seam tento nedostatek odstraňuje podlepením švů, takže zajišťuje téměř dokonalou větru i dešti vzdornost.

Konstrukce membrány Gore-Tex®

Goretexová membrána je extrémně tenká vrstva vyrobená z expandovaného polytetrafluoretylenu (ePTFE), který je známý pod názvem teflon. Jedinečné vlastnosti dodávají goretexové membráně speciální póry, kterých materiál obsahuje 1,4 miliardy na centimetr čtvereční.

Tyto póry jsou 20 000x menší než kapka vody, ale současně 700x větší než molekula páry. Díky tomu je Gore-Tex® nepromokavý, ale současně prodyšný – voda jím neprojde, ale pot se pohodlně odpařuje.

Alespoň ve většině případů, podle některých recenzí goretexového oblečení to s prodyšností není zase až tak skvělé, jak uvádí propagační materiály. Přesto je prodyšnost stále lepší než u většiny ostatního outdoorového vybavení.

Před čím vás Gore-Tex® ochrání a jak ho používat?

Základních vlastností Gore-texu je několik.

  • Nepromokavost,
  • prodyšnost,
  • a větruvzdornost.

Kromě deště a větru Gore-Tex® odvádí pot a udrží vás tak v pohodlí i v tom největším nečasu. Před čím vás však tento materiál neochrání je zima. Proto je důležité i přes Goretexovou membránu oblečení dostatečně vrstvit na základě podmínek.

Ve velké zimě se pod Goretexové oblečení nemusíte bát použít termoprádlo, klasickou vrstvu oblečení a až navrch Goretexovou bundu. Počet a materiál vrstev, které použijete, záleží na teplotách a prostředí, stejně jako na vaší individuální termoregulaci.

Větším zmrzlíkům termoprádlo doporučujeme vždy, když se teploty jen přibližují bodu mrazu. Čím víc vrstev, tím větší pohodlí – samozřejmě však nesmí být na úkor pohodlného pohybu.

Přečtěte si

Recenze na horolezecké boty Asolo Elbrus GV | Affekt blog

Jak Gore-Tex® udržovat?

Pokud chcete, aby vám goretexová výbava sloužila jako na začátku i po více letech pravidelného používání, bez pečlivé údržby se neobejdete. Různé nečistoty a pot mohou totiž zanášet goretexovou membránu a tím snižovat její účinnost.

Péče o Gore-tex boty

Obuv je ideální čistit navlhčenou houbičkou a nechat pořádně proschnout na suchém a dobře větraném místě.

Rozhodně však obuv nedávejte k radiátorům ani dalším přímým zdrojům tepla. Případné odnímatelné části můžete čistit silikonovým sprejem.

Boty z Goretexu rozhodně nepatří do pračky a neměli by přijít ani do kontaktu s chemickými čisticími prostředky.

Péče o Gore-tex kalhoty, bundy a ostatní goretexovou výbavu

Přestože se často říká, že by se goretexová výbava prát neměla, opak je pravdou. Není nutné to nijak přehánět. Pokud své Gore-tex oblečení používáte primárně o víkendech, stačí prát přibližně 6x do roka, občas i méně.

Během praní se důsledně řiďte pokyny přímo od výrobce. Většinou ale neuděláte chybu praním na 30 stupňů bez ždímání.

Důležitá je také pravidelná impregnace. Goretexové oblečení je velmi voděodolné samo o sobě, impregnovat tak stačí například po každém třetím praní. Řídit se můžete i vlastním pocitem.

A co tepelná fixace? Tu je úplně nejlepší dělat v sušičce při 60 stupních na 30 minut, můžete však použít i žehličku – goretexovou výbavu však doporučujeme žehlit přes kus látky.

Základní Gore-Tex® výbava

Co patří k základní goretexové výbavě? Záleží především na tom, k čemu ji plánujete využívat.

V našem šatníku nesmí chybět:

S takovou výbavou už můžete vyrazit na lecjakou túru, zvlášť, pokud ji doplníte také goretexovým bivakovacím vakem.

Pozor na rozdíly v jednotlivých řadách

Značka Gore-tex svou outdoorovou řadu dělí do několika řad, které se v detailech liší a každá z nich se hodí pro jinou příležitost. A aby těch zmatků nebylo málo, před pár lety došlo k přejmenování těchto řad. Jak se to s nimi teda dneska má?

  1. Gore-Tex (původně Gore-Tex Performance Shell) je základní produktovou řadou této společnosti. Oproti ostatním řadám jsou specifické menší nepromokavostí, která je „pouze“ 28 metrů – nejlepší řady v ohledu nepromokavosti odolají až 40 metrům vodního sloupce, a vyšší hmotností. Hodí se pro běžné outdoorové aktivity a nejčastěji se vyrábí ve dvouvrstvé konstrukci.
  2. Goretex se speciální technologií Paclite Shell (původně Gore-Tex Paclite Shell) je řada ideální na několikadenní treky, při kterých potřebujete zabalit i náhradní nepromokavé oblečení. Gore-tex Paclite Shell se totiž vyznačuje maximální lehkostí a skladností. Nepromokavost a větruvzdornost jsou u všech produktů Gore-tex samozřejmostí. Membrána je u této produktové řady chráněná místo podšívky uhlíkovým filtrem.
  3. Gore-Tex Soft Shell mají třívrstvou konstrukci a oproti ostatním produktovým řadám vás více zahřejí. Nemusíte tak ani ve velké zimě vrstvit tolik oblečení. Současně umožňuje maximální rozsah pohybu, produkty z této řady jsou tak ideální na jakékoliv zimní sporty včetně lyží či snowboardu.
  4. Gore-Tex Pro (původně Gore-Tex Pro Shell) je ideální do extrémních podmínek. Splňuje požadavky náročných profesionálů.
  5. Gore-Tex Active (původně Gore-Tex Active Shell) poskytuje maximální prodyšnost. Je tak ideálním oblečením například na trailrunning.