Vyrazili jste na túru do přírody s přáteli nebo dokonce o samotě, ale stala se vám nepříjemná nehoda, která sice nutně nevyžaduje lékařské ošetření, ale bez ošetření se neobejde? Dnes vám poradíme, jak ošetřit nejčastější zranění, ke kterým může na výletech přírodou dojít.

Hlavně se na všechno připravte ještě než vyrazíte

V našich článcích jsme to zmiňovali už několikrát. Pokud se vydáváte do přírody, nejdůležitější je důkladná příprava a prevence. To znamená, že než vyrazíte na výlet do přírody, měli byste mít správně vybavenou cestovní lékarničku

Určitě si přečtěte také článek

Co byste měli mít vždy při ruce v cestovní lékárničce?

Před cestou nezapomeňte zkontrolovat její vybavení. Za všech okolností byste měli mít:

  • dezinfekci,
  • obvaz,
  • náplasti, 
  • mastný tyl,
  • léky – u těch zkontrolujte, jestli nevypršela doba jejich spotřeby).

S touto výbavou byste měli být schopni ošetřit většinu nejčastějších, méně závažných zranění, ke kterým může v přírodě dojít. 

V základní výbavě by vám samozřejmě neměla chybět ani powerbanka, díky které si zvládnete přivolat pomoc, kdyby se vám náhodou vybil telefon.

O jaká zranění se jedná a jak je co nejefektivněji ošetřit, abyste mohli v cestě pokračovat, případně najít civilizaci a vrátit se domů?

Nejčastější zranění v přírodě

Pravděpodobně tím nejčastějším zraněním, ke kterému při výletech přírodou dochází, jsou puchýře. Ano, i takový obyčejný puchýř vám může výlet překazit palčivou bolestí a v některých případech vás dokonce donutit k návratu. 

Další nepříjemností jsou různé odřeniny, nebo menší řezné rány, ke kterým může dojít třeba při chystání svačiny. 

Ještě o něco horším zraněním, které vás může úplně vyřadit, je vymknutý kotník a samozřejmě popáleniny. Jak od slunce tak třeba při neopatrné manipulaci s vařičem.

Pokud se jedná o menší zranění, určitě ho zvládnete ošetřit i sami. V opačném případě je důležité vědět, jak si přivolat pomoc i uprostřed neznámého lesa bez signálu GPS. Pojďme se podívat, jak na to. 

Jak zranění ošetřit?

Puchýř. Nepřítel každého výletníka vzniká třením a opět je zde nejlepší prevence, jako jsou například vhodné, prošlapané boty, udržování nohou v suchu, případně preventivní použití pudru nebo náplasti. To všechno eliminuje nadměrné tření a s ním i vznik puchýřů.

Pokud už je na prevenci pozdě, přichází na řadu správné ošetření.

Jak ošetřit puchýř

Pokud už se vám puchýř vytvoří, stojíte před zásadní otázkou. Propíchnout nebo ne? 

  • V případě, že se jedná o menší puchýř, raději ho jen vydezinfikujte a zalepte náplastí. Nejlepší je použít přímo náplast na puchýře, ale vystačíte si i s obyčejnou.
  • Pokud je puchýř větší a hrozí, že si ho strhnete, je propíchnutí lepší variantou. K tomu použijte vydezinfikovanou jehlu nebo ostrý (vydezinfikovaný) nožík či nůžky a místo propíchněte a vyprázdněte. Poté ho očistěte, vydezinfikujte a opět přelepte náplastí.

Pokud už došlo ke stržení puchýře, na náplast si můžete přilepit ještě ochrannou vrstvu, například z kousku karimatky nebo gázy, která alespoň trochu eliminuje bolest při další chůzi. 

Jak ošetřit oděrky a řezné rány

Pokud jste na výletě v přírodě, rozhodně nepodceňujte ani drobné poranění. V lese se do něj snadno mohou zanést nečistoty a vytvořit tak skvělé prostředí pro různé infekce, které vám mohou i maličkou ranku pěkně znepříjemnit. 

Jak na to?

  1. Ránu pořádně vyčistěte. V první řadě proudem vody (ten vytvoříte například propíchnutím PET lahve), poté pomocí pinzety vytáhněte zbývající nečistoty. Nejedná se o nic příjemného, ale je to lepší udělat hned, než ve chvíli, kdy se rána začne hojit a kvůli nečistotám ji znovu otevírat.
  2. Dalším krokem je dezinfekce, kterou aplikujeme na samotnou ránu a její okolí. Tím zabráníte množení bakterií a ujistíte se, že je rána opravdu čistá a může se v klidu hojit. Dezinfekce může být jodová (například Jodisol), ale pozor, někteří lidé mají na jód alergii, v takovém případě je vhodné použít např. Alfasilver bez jodu a alkoholu. 
  3. Na krytí rány použijte podle velikosti náplast nebo obvaz. V přírodě je ideální využít mastný tyl, díky kterému rána nevyschne, což může vést při zvýšeném pohybu k jejímu opětovnému otevření a podráždění.
    1. Další možností jsou tekuté obvazy jako je například Novikov nebo Akutol ve spreji.  Použití prostředku Novikov je poměrně snadné. Jedná se o zelený roztok, který na ránu aplikujete pomocí štětečku a slouží současně jako dezinfekce i obvaz. Do přírody je možná o trochu vhodnější Akutol, díky tomu, že se aplikuje sprejem, je použití o něco snadnější. 

Ránu po ošetření nezapomeňte kontrolovat a pravidelně převazovat, jen tak včas odhalíte vznikající problém, se kterým vám pomůže už jen lékař.

Co s vymknutým kotníkem?

Pokud dojde k vymknutí kotníku v přírodě, je jasné, že túra skončila. Kotník je potřeba ledovat a nezatěžovat. Pokud jste v přírodě sami a nemáte trekingové hole pokuste se najít alespoň pořádnou větev, kterou můžete použít jako oporu. 

V opačném případě vás mohou podporovat přátelé a co nejrychleji vás dopravit k lékaři. V tomto případě je rozhodně nejlepší prevence v podobě pořádných, pevných outdoorových bot, které kotníkům poskytují dostatečnou ochranu.

Zjistěte, jak si přivolat pomoc i když nevíte, kde se zrovna nacházíte

Co dělat, když dojde k vážnějšímu zranění a potřebujete si zavolat pomoc, ale nevíte, kde se nacházíte? V první řadě můžete použít aplikaci Záchranka, která dá dispečinku vaše údaje včetně vaší polohy. 

Druhou možností je dopravit se k nejbližšímu trauma bodu, které se v našich lesích a horách nacházejí od roku 2008. Na každém tomto „bodu záchrany” se nachází unikátní kód, díky kterému záchranáři či horská služba rozpoznají vaši polohu.

Nouzová telefonní čísla

Kam volat, pokud v přírodě dojde k většímu zranění?

  • Pohotovostní číslo na horskou službu: (+420) 1210
  • Zdravotnická záchranná služba: 155
  • Hasiči: 150
  • Nouzové číslo záchranných služeb: 112