Ať už vyrážíte na trek nebo milujete běh, cyklistiku, ferraty nebo jakoukoliv jinou outdoorovou aktivitu, v letních měsících je dostatečná hydratace ještě o kousek důležitější než kdy jindy. Protože o kolaps, úpal, ani úžeh nestojí nikdo. Dnes se tak podíváme na to, jak dehydrataci co nejefektivněji předcházet.

Kolik vody bychom měli za den vypít?

Jako doporučené množství vody se obvykle uvádí osm sklenic (nebo 2 litry) tekutin. S tímto doporučením se jistě setkal každý. Ale je tomu opravdu tak?

Ve skutečnosti i u množství tekutin, které bychom měli denně vypít, záleží na individuálních okolnostech.

Jinou potřebu tekutin bude mít ultramaratonec uprostřed července a jinou člověk, který celý den sedí u počítače v klimatizované místnosti. 

Kromě počasí a aktivity hrají v příjmu vody roli také takové faktory jako je váha, výška nebo třeba náš jídelníček.

Kolik teda vypít vody? Pokud patříte k lidem, kteří mají problém s dostatečným příjmem tekutin, dva litry denně je dobrá hranice, od které se odrazit. Rozhodně se však nejedná o číslo, které by na mililitr měl dodržovat každý nehledě na jeho aktuální situaci. 

Do pitného režimu se kromě čisté vody počítá i voda, kterou konzumujeme v rámci našeho jídelníčku. Dokonce i z kávy, o které se říká, že dehydratuje, naše tělo tekutiny přijímá. 

Víte, jak ošetřit zranění v přírodě?

Přečtěte si náš článek

Přesto však mnoho z nás, zvlášť v létě, může trpět dehydratací, která se v lepším případě projevují „jen” bolestí hlavy, v těch horších může vést až ke kolapsu. 

Proto je pití čisté (nebo ochucené vody) důležité i ve chvílích, kdy žízeň přímo necítíte nebo máte pocit, že přece ten kousek okurky ke snídani stačil.

Jak na pití nezapomínat ani na cestách?

Pomocníci pro dodržování pitného režimu na cestách

Pokud se pohybujete na horách, túrách a často se s nadšením vydáváte mimo civilizaci, určitě se neobejdete bez dostatečně odolné a současně objemné láhve na vodu nebo velmi lehoučkého vodního vaku.

BPA free odolná láhev

Pinguin Tritan Fat Bottle 1000 ml 2020 sportovní láhev

Pinguin Tritan Fat Bottle 1000 ml: je praktická, jednolitrová sportovní plastová láhev na vodu nebo energetický nápoj při sportu. Má objem 1 litr...

Pokud přemýšlíte, jestli zvolit raději lehkou láhev nebo vak, zamyslete se nad tím, kam vyrážíte. Výhoda vodního vaku je nejen jeho nízká váha, ale také to, že z něj můžete pít pomocí hadičky a nemusíte ho z batohu pokaždé vyndavat.

To může být skvělým bonusem nejen pro ty, kteří běží nebo pochodují na výkon a na rychlost, ale také pro všechny, kteří mají s dodržováním pitného režimu problémy. Hadičku máte stále na očích a na dosah, takže je menší pravděpodobnost, že se zapomenete napít. 

Pokud plánujete delší trek – ať už jako chodec, ultraběžec nebo cyklista – a nechcete na zádech tahat zbytečná kila vody nebo se spoléhat na otevřené obchody po cestě, určitě vám nesmí ve výbavě chybět ani vhodný vodní filtr, díky kterému můžete pohodlně a s jistotou bezpečí pít i vodu z neověřených zdrojů, které potkáte po cestě. 

Stejně jako u ostatního vybavení je i u vodního filtru důležité hlídat váhu. Optimální je sáhnout po zboží z kategorie „ultralehké”.

Jak na správnou hydrataci (nejen) během akčních letních dnů?

Ať už jste doma, v kempu nebo uprostřed lesů, první věc, kterou byste měli po probuzení udělat, je vypít sklenici vody. 

Tělo je po noci vyprahlé a dehydratované a právě sklenice vody vám pomůže nejen nastartovat mozek, ale také přispěje ke správné funkci všech orgánů. 

Během dne byste měli tekutiny doplňovat pravidelně, ideálně ještě předtím, než vás přepadne pocit žízně. To, že je žízeň příznakem dehydratace sice patří do kategorie mýtů, ale zvlášť v létě, kdy ztrácíme tekutiny potem už jen ze samotného vedra, je lepší pít skutečně v pravidelných intervalech.

K tomu vám může pomoci třeba speciální láhev s motivačními nápisy, nebo připomínka v telefonu, která vám každou půl hodinu pípne, aby vám pití připomněla.

Pokud je to možné, mějte vodu vždy po ruce a optimálně na očích. Na cestách vám s tím pomůže zmíněný vodní vak.

Pokud vám samotná voda nechutná, nebojte se ji ochutit. Ať už (doma či v kempu) čerstvým ovocem nebo okurkou. Na cestách použijte šumivé tablety, s kterými vašemu tělu současně doplníte důležité vitamíny a minerály, které pocením ztrácíme. 

Kolik vody je moc vody

Trápí vás naopak nadměrné pití vody (aquaholismus) a nadměrná žízeň? V takovém případě je vhodné obrátit se na vašeho praktického lékaře. V krátkodobém horizontu může nadměrné pití vody (nad cca 5 l) poukazovat pouze na dehydrataci nebo ztížené podmínky (vedro, nadměrné pocení, zvýšená fyzická aktivita). Pokud vás však příliš velká žízeň trápí dlouhodobě, může se jednat o příznak cukrovky.

Stejně jako nedostatek tekutin, i jejich nadměrné množství může vést k potížím, dokonce i otravě. Proto určitě není vhodné pitný režim celý den zanedbávat a večer to dohánět vypitím nadměrného množství vody v krátkém čase.