Máte v šatníku péřovou bundu a nevíte, jak ji vyprat? Bojíte se, že ji nenávratně zničíte? V tom případě si přečtěte náš článek, ve kterém vám poradíme, jak se o takovou bundu správně starat.

Jak péřové bundy prát

Pokud dodržíte pár pravidel, nemusíte péřovou bundu nosit do čistírny, stačí vaše pračka. Snažte se takovou bundu moc často neprat, co jde, to otřete nebo lokálně očistěte. Bohužel někdy se prostě stane, že je propocená nebo celkově zašpiněná, a tak nezbývá nic jiného ji vyprat.

Než bundu hodíte do pračky, prohlédněte veškeré kapsy. Před praním je vyprázdněte. 

Samostatně 

Protože je peří náchylné k poškození, nedávejte do pračky nic jiného. Tíha druhého materiálu by mohla peří nenávratně poškodit. Zapněte všechny zipy (i ty suché).

Nastavte správný program

Některé pračky už obsahují program pro praní sportovního nebo péřového oblečení. Pokud ho máte, použijte. Pokud ne, tak je nastavení na vás. Zvolte program na jemné prádlo nebo šetrné praní, teplota by neměla být vyšší než 30 °C. Vypněte ždímání a odstřeďování. Pro peří by to mohl být poslední rozsudek. Po máchání pračku vypusťte.

Nezapomeňte si přečíst

Ze Špičáku u Železné Rudy po hranici na Ostrý | Affekt blog

Speciální prací prostředek je nutnost

Nikdy neperte péřové oblečení v aviváži. A nepoužívejte ani obyčejný prací prostředek. Kupte si speciální prostředky, které oblečení vyperou, ale nezničí ani nezmění jeho strukturu.

Při sušení dodržte pár pravidel

Až doperete, vezměte bundu a položte ji na rozložený ručník. Na bundu na ručníku položte další ručník a postupně ho přitlačujte a nechte vysát přebytečnou vlhkost. Buďte opatrní. Bundu NESMÍTE SILNĚ MAČKAT! Jinak by se peří zlámalo a nebylo nadýchané.

Následně bundu přeneste na sušák a vodorovně ji na něj položte. Sušte bez slunce a topení, jinak se peří přesuší. Bundu kontrolujte, a pokud se někde udělá žmolek (chuchvalec) peří, zkuste peří opatrně roztahat. Chcete dát bundu ven? Umístěte ji do stínu.

Pokud máte sušičku, nastavte ji na nejnižší teplotu na program “teplý vzduch” a přihoďte speciální míčky. Ty bundu načechrají a urychlí proces schnutí. Některé moderní modely mohou disponovat i dalšími speciálními programy. Jejich přehled najdete například v tomto výběru nejlepších sušiček

Bundu po usušení pověste na ramínko, není dobré ji hned skládat.