Toužíte si vylézt via ferratu v ČR, ale nevíte jakou? V našem průvodci si můžete přečíst výpis míst, která se vyplatí navštívit. V článku najdete i české via ferraty pro začátečníky a děti, takže o víkendu vyražte klidně s celou rodinou.

Co je to via ferrata? A jsou ferraty i pro začátečníky?

Via Ferrata je zajištěná cesta, která začátečníkům a dětem nabízí možnost lézt bez strachu ze zranění. Samozřejmě se zranit lze, ale pomalý postup vás nebude tolik stresovat, což znamená, že nezpůsobíte zbytečné chyby a nebezpečné pády. Na první výstup je dobré vzít někoho, kdo má dobře zvládnutou techniku. Naučí vás základy, které je nezbytné umět. Po zvládnutí základů můžete chodit lézt s rodinou. Je to skvělá adrenalinová aktivita.

Via ferraty však nejsou jen pro začátečníky, na své si přijdou i fyzicky zdatní lezci.

Co s sebou

  • Ferratový set – spadá sem úvazek (celotělový nebo kombinovaný úvazek), přilba a tlumič pádů. Je vhodný pro začátečníky, protože poskytne 3 nejdůležitější kusy vybavení. Via ferrata set je skvělou volbou pro ty, kteří se ve vybavení tolik neorientují nebo pro ty, kteří potřebují nové vybavení
  • Horolezecký sedák
  • Prsní úvazek – samostatně se nepoužívá, pouze s horolezeckým sedákem!
  • Horolezecká přilba – ochrání vás při pádu a před padajícím kamením
  • Tlumič pádu – změkčí případný pád
  • Ferratové rukavice – ochrání před ostrými výběžky
  • Ostatní výbava – vhodná obuv, oblečení, batoh, čelovka, powerbanku (jak si vybrat powerbanku), nabitý mobil, menší lékárníčku ,…

Více najdete v článku

Jak se vybavit na ferraty? nebo Jak vybrat boty na ferratu?

Šilinkův důl

Místo se nachází u říčky Krounka. Cesta je vhodná i pro děti, protože se neleze do výšky, ale podél skály, ke které jsou přibité řetězy. Není to tedy 100% via ferrata, ale nudit se určitě nebudete. První úsek přes skálu je poměrně lehký, následně přijde na řadu přechod nad srázem bez zábradlí.

Lokace: 49°50’03.4″N 16°02’36.7″E

Velká věž – via ferrata Vír

Velká věž je 70 metrů dlouhá via ferrata, která vám poskytne nádherný výhled do údolí, kde se nachází řeka Svratka. Obtížnost B je vhodná pro začátečníky, kteří mají cca 15 minut času.

Lokace: 49°33’34.8″N 16°18’37.8″E

Jezerní stěna – via ferrata Vír

Pokud vás omrzela via ferrata Velká věž, zkuste zajít na Jezerní stěnu, kde vyzkoušíte cestu. Její náročnost je B/C a oblíbí si ji i mírně pokročilí lezci. Cesta začíná na 4 metrovém žebříku, po kterém vás čekají pasáže po kramlích. Cestou můžete sledovat vodní nádrž Vír a řeku Svratku.

Lokace: 49°33’44.0″N 16°18’35.3″E

Tábor

Pokud nemáte s lezením příliš mnoho zkušeností nebo se chcete naučit základy, vyražte do Tábora. Cesta měřící 85 m splňuje náročnost B/C, nechybí kramle, skalky ani pěkné výhledy po okolí. Via ferrata Tábor potěší i mírně pokročilé.

Lokace: 49°24’47.1″N 14°38’50.2″E

Pastýřská stěna Děčín

Lézt na ferratu a přitom koukat na centrum města? I to je v Děčíně možné. Od roku 2014 je zde vytvořená via ferrata Děčín, která má 16 cest, kdy každá z nich měří cca 150 – 170 m. Celkově vám lezení zabere asi 1,5 až 2,5 hodiny. Lézt mohou i děti, které mají min. 130 cm a 40 kg (o lehčí se postarají zkušení průvodci). Pokud nemáte ferratový úvazek, můžete si ho za 200 Kč zapůjčit (je nutné složit vratnou zálohu 500 Kč).

Lokace: 50°46’45.8″N 14°12’18.7″E

Bečov nad Teplou

Ferrata je skrývá v botanické zahradě, kde vstupné vyjde na 50 Kč za dospělého a 20 Kč za dítě. Je zde 5 cest – od nejlehčích po středně těžké. Děti a začátečníci si užijí A, A/B trasy a ti zkušenější B až C. Místo je skvělé pro pilování zkušeností. Další plus je to, že se skály nachází v krásném prostředí.

Lokace: 50°04’48.8″N 12°49’36.9″E

Kočičí kameny

Ferratu Kočičí kameny najdete v Jizerských horách. Má délku 70 metrů a zvládnete ji do 15 minut. Je to středně náročná cesta, kterou si užijí všichni, kteří už mají nějaké zkušenosti a chtějí zažít něco trošičku těžšího. Kočičí kameny si pro vás připravily převýšení 25 metrů a obtížnost typ B.

Lokace: 50°53’13.2″N 15°13’53.2″E

Slánská hora

Rádi měníte ferraty a nebaví vás lézt dokola na tu samou? Zde si přijdete na své, protože můžete vyzkoušet 7 cest. Od města Slaný to je jen kousíček, nečeká vás žádná dlouhá štreka. Potěší vás vzdušné lanové mosty a komín, který se objeví na konci cesty. Jsou zde cesty s lehkou a střední obtížností, ale také 2 cesty s obtížností D/E, které se považují za jedny z nejtěžších v ČR.

Lokace: 50°13’54.0″N 14°05’41.8″E

Vodní brána

Kousek od Semil se skrývá několik zajímavých cest, které si užije široké spektrum lezců. K dispozici jsou 3 cesty s obtížností B, C a D/E. Cesty jsou velmi pěkné, určitě sem nezapomeňte vyrazit a vyzkoušet, co vše zvládnete. Po náročných úsecích následují odpočinkové plošiny. Projdete se po lanových mostech, ti nejotrlejší mohou zdolat 10m převislý kout. Nejdelší cesta měří 220 m. Via ferrata Vodní brána nebo via ferrata Semily je skvělou volbou pro partu lezců, kde každý zvládne jinou náročnost.

Lokace: 50°36’56.3″N 15°18’31.2″E

Nové Hamry

Nové Hamry v Krušných horách schovávají 4 krásné trasy s obtížností A, B, C a D. To je hlavní důvod, proč si zdejší via ferraty užijí děti i zkušení lezci. Jednotlivé trasy zaberou 10 až 20 minut. Lezete v samém srdci přírody, což vám dodá pořádnou dávku motivace a nadšení.

Lokace: 50°21’33.8″N 12°43’03.7″E

Bechyně

Pro zkušené lezce, které mají perfektně zvládnuté základy a techniku, existuje skvělá cesta v Bechyni. Ferrata Bechyně o délce 300 metrů je vhodná pouze pro fyzicky zdatné osoby, které mají kompletní vybavení. Vyzkoušet můžete převisy, kramle, rohové převislé pilíře nebo lanový most. Po lanovém mostě přichází na řadu opravdu těžké místo (E), které lezce donutí viset pouze za jednu ruku a druhou přecvakávat. Via ferrata Bechyně je slepá a zpět se dostanete jedině po stejné cestě, proto si rozmyslete, kolik máte sil.

Lokace: 49°17’13.7″N 14°28’16.4″E

Hluboká nad Vltavou

V chráněné přírodní oblasti Karvanice se nachází krásná ferrata Hluboká nad Vltavou. Jde o zcela novou cestu o náročnosti B/C. Strávíte na ní příjemných 30 minut. Samozřejmostí je mít základní vybavení – ferratový set, rukavice, helma, sportovní obuv a lezecký úvazek. Kromě bot a rukavic si můžete vše půjčit v Sportovně relaxačním areálu, který je hned poblíž. Pokud si nevíte rady, domluvte si instruktora. Ten vám poradí co a jak.

Lokace: 49°05’40.4″N 14°27’46.8″E

Ferraty na Slovensku

Komín – via ferrata Skalka

Zkušení lezci si určitě nenechají ujít nejtěžší slovenskou via ferratu na Skalke. Než se dostanete na Skalku, musíte zvládnout ferratu ZOSTUPOVKA. Komín dosahuje náročnosti typu E, což je vhodné opravdu jen pro ty, kteří už mají odlezené spousty lehčích tras. Trasa vám zabere přibližně 30 minut.

Lokace: 48°44’15.5″N 18°59’18.8″E