Značka La Sportiva je velmi oblíbená. Vyrábí kvalitní boty vhodné pro různé příležitosti. Běh, turistika, lezení, nic není problém. Jaké jsou boty Ultra Raptor? Co vydrží a jaké vlastnosti můžete očekávat. Více v článku.

Značka La Sportiva

Do rodiny se nám konečně dostaly dvoje běžecké boty La Sportiva Ultra Raptor. Jedny pro mě, dlouho jsem po nich pokukoval, druhé jsem v nadšení pořídil pro 11letou dceru.

Myslím si, že v ČR se La Sportiva prezentuje hlavně jako lezecké boty a pak jako turistické boty. Předpokládám, že u nás většina Ultra Ratorů skončí mezi lezci, kteří je používají jako nástupovky. Mezi běžci La Sportiva vidět prakticky není a myslím, že je to škoda.

Jakou velikost vybrat?

Zpočátku vás čeká rozhodnutí správné velikosti. Musím říci, že jsou znatelně menší než je pro mě u bot zvykem. Obvykle používám boty v UK 8,5 (např. Mizuno), maximálně UK 9 u trekových bot. Raptory potřebuji minimálně UK 9,5, podobně jako u Adidasu.

Kdy boty Ultra Raptor používám?

Sám je používám v běhu v terénu, zejména v mokrém terénu, do bahna nebo i v zimě ve sněhu u nás na Vysočině (80 %), pro příležitostné výběhy v horách (15 %). Kromě toho jsem je využíval na pár ferratách (5 %). Dcera je využívá mnohem univerzálněji – na běh, ferraty, turistiku, kolo a hlavně o dost častěji, já je dost šetřím.

Dvě varianty – jak vybrat

Vyrábí se dvě varianty, s Gore-texem a bez něj. Goretex samozřejmě snižuje prodyšnost, navíc u tak měkkých bot, které se často ohýbají, nemá membrána dlouhou životnost. U trialových bot, které jsou určené do terénu je poškození membrány pravděpodobné i od trnů. Proto jsem volil variantu negoretexovou.

Vlastnosti

Jsou navrženy primárně pro běh v měkkém terénu. Mají výrazný vzorek, který funguje dokonale. Chovají se výborně v bahně, jsou jako kopačky. Poskytují skutečně výborný odraz do kopce, ale jsou skvělé i na seběhy, kde cítíte neskutečnou jistotu. V lese nebo na trávě se budete cítit jako doma. Báječně se osvědčily na kamenitém terénu, kdy je u nich vidět zkušenost s lezečkami – zvolená gumová podešev FriXion XF má výbornou přilnavost. Ta je však zaplacena měkkou směsí a tedy i nižší životností. Chráněná špička gumou a zvyšuje odolnost bot v náročném terénu. Okopání snižuje skutečně velmi dobře. 

Odpružení

Mají efektivní odpružení Impact Brake systém, tlumí velmi dobře. Mohu je s klidem doporučit i těžším běžcům, kteří mají s některými běžeckými botami problém. Při běhu v terénu s ostrými kameny nemáte potíže, podešev je odfiltruje. Ve vzorku se nedrží kameny a bláto. Mají vyztužení paty, které vám dává jistotu v nestabilním terénu. Poskytují neutrální  došlap. 

Prodyšnost

Jsou dostatečně prodyšné i pro využití v parném létě. Používal jsem je však i v zimě na sněhu a ani tam mě nezklamaly. Samozřejmě se promočí, nemají žádnou membránu, ale rychle vysychají. 

Nevýhody

Co bych jim vytkl je pro dnešní dobu vyšší váha, která odpovídá vysoké robustnosti a odpružení. Určitě se nehodí na závody, ale využijete je dobře jako objemovku. Další bolestí je životnost. To pro mě vzhledem k celkové robustnosti bylo překvapivé. Podešev je relativně měkká pro co nejlepší adhezi a díky tomu nemá takovou životnost, na kterou jsem zvyklý.

Kromě toho se po cca 14-16 měsíčním nošení začínají v některých místech trhat. Ano, jsou oběhané, ale přesto jsem v tomto ohledu od nich čekal víc.