Také jste se nadchli pro návštěvu Srí Lanky? Pak budete jistě řešit, kdy je nejvhodnější doba na tento báječný tropický ostrov vyrazit. Přečtěte si tipy, kdy a kde si Srí Lanku nejvíc užijete a vyhnete se monzunům.

Odpověď na otázku kdy vyrazit na Srí Lanku není až tak jednoznačná, i když na internetu si nejčastěji přečtete, že je to v období naší zimy, tedy od prosince do dubna. To je sice pravda, ale taková poloviční. Nejprve si musíte ujasnit, jaká místa na ostrově chcete navštívit a kam se na Srí Lance vydáte. Je důležité mrknout na mapu a trochu se v ní zorientovat.

Na západní pobřeží ideálně v zimě

Výborný nápad je vyrazit na Srí Lanku během vánočních svátků. Turistická sezóna na jihozápadě ostrova je v plném proudu. Počasí se od prosince začíná stabilizovat, dešťové monzuny se přesouvají na severovýchod ostrova. Slunce svítí od ranních hodin, teploty přes den se pohybují kolem 35 °C a ani v noci obvykle neklesají pod 25 °C. Nebe bývá téměř bez mráčků, překvapit nás může nějaká ta přeháňka nebo přívalový liják, přeci jen jsme v tropickém pásmu téměř na rovníku a jistě budete rádi za každé osvěžení.

Oceán se svou stabilní teplotou kolem 30 °C totiž velké zchlazení nenabízí. Nabídne ale spoustu zábavy ve svých poměrně velkých vlnách a na většině místech překrásně průzračné vody. Mořské proudy nejsou nijak silné a hladina vody je kromě pravidelně za sebou jdoucích vln klidná. Všudypřítomné plážové restaurace, kavárny a bary vás budou lákat svou vůní, barevností a hlasitou hudbou k návštěvě.

Skvělé podmínky pro cestování po nejkrásnějších místech Srí Lanky pokračují až do dubna, kdy se také pořádá nejvíce zájezdů na Srí Lanku. Turistická sezóna na jihozápadě ostrova úplně skončí oslavami srílanského Nového roku 14. dubna. Od tohoto dne se připravte na zavřené obchody i místní restaurace, poklidné silnice bez klasického cejlonského provozu a liduprázdné vesničky. Nastane pár dní, které místní tráví bez práce doma s rodinou a Srí Lanka tak s nadsázkou připomíná spíše ostrov duchů.

Na jihozápad ostrova se přižene monzun ze severovýchodu a nastává tak všude zmiňované období dešťů. Neznamená to, že by v kuse celý půlrok pršelo, to si jen sluníčko dá místy pauzu, trochu se stáhne za mraky a přenechá jim kralování. Ostrov pohltí ještě větší vlhko, prádlo schne ještě o něco hůř a v noci se spí zase o něco líp, protože teplota mírně klesne.

Největším nežádoucím účinkem návštěvy jihozápadní části ostrova v létě je, že se z krásného oceánu stane divoká mořská zrůda s temnou rozbouřenou hladinou, silnými proudy a téměř žádnými plážemi. Prostě si je všechny zabere pro sebe, aby si i on od lidí odpočinul.

No a v neposlední řadě se většina místních restaurací a kaváren i s majiteli přesune na severovýchodní pobřeží a společně se sluníčkem a klidným oceánem tam nastartují další kolo turistické sezóny.

Na východní pobřeží ideálně v létě

Od května do prosince se vyplatí, pokud tedy nechcete vidět ostrov takový, jaký popisuje odstavec výše, navštívit severovýchod ostrova. Výhody i nevýhody turistické sezóny i období dešťů se na těchto částech ostrova do puntíku zrcadlově prohodí.

Pozor si dejte na to, že hlavní letiště na Srí Lance je na západě ostrova, a proto bude cesta z tohoto letiště na východ dlouhá. Výhodné by tedy bylo ubytovat se někde na půli cesty, navštívit národní park Yala nebo to vzít přes vnitrozemí Srí Lanky, kde se dá navštívit mnoho památek a významných měst.

Nezapomeňte přibalit

Mares Pioneer 5 mm Men

Mares Pioneer 5 mm Men -  je určený do chladné vody, kdy je vhodné ho doplnit převlečníkem. Tloušťka je 5 mm. Součástí je i kukla...

Protože většina turistů jezdí na ostrov v zimě, a proto tedy na více obydlené a bohatší jihozápadní pobřeží, naskytne se vám na východě ostrova zcela jiná podívaná na přírodu a zvířata. Obrovské rozlehlé pláně nabízejí útočiště stádům divokých slonů, řeky prolévající se opuštěnými plážemi zase obávaným krokodýlům. Příroda je tu naprosto okouzlující a divoká. I městečka mají oproti západním jiný ráz…

A co vnitrozemí Srí Lanky? Obecně platí, že tady je klima chladnější, vlhčí a hrozí častější srážky během celého roku. Je tedy jedno, jestli se do srílanských hor vydáte v létě nebo v zimě. V každém případě se připravte na to, že si vás Srí Lanka podmaní. A dost možná se budete chtít vrátit a prozkoumat i tu část, kterou jste tentokrát díky počasí nenavštívili. Tak na viděnou na Srí Lance!

Podívejte se na další článek

Svatojakubská Cesta: Měsíc Podél Moře I Horami Španělska