Toulání se po lesích a horách – ať už těch českých, v Tatrách nebo dokonce na druhém konci světa, patří možná mezi ty nejpřirozenější lidské koníčky. Však právě pro toulání, ne pro sezení u počítače, je naše tělo stvořené.

Benefity turistiky v přírodě

Toulání se přírodou má spoustu benefitů. Je prospěšné pro naše tělo – při pravidelných túrách (nejen) po horách ubereme pár kilo tuků a na nohách se nám začnou rýsovat svaly. Plíce si alespoň na chvilku oddechnou od těžkého městského ovzduší a může sloužit jako poměrně účinná, levná a nenáročná prevence civilizačních chorob

Stejně jako pro tělo má turistika benefity i pro psychiku. Zmírňuje úzkosti a stres, podporuje kreativitu a dokonce může zmírňovat příznaky ADHD. Pokud už je vám něco přes 20, určitě jste také slyšeli o tom, že váš mozek už na tom o moc lépe nebude. Pokud však často chodíte do přírody, můžete podpořit funkci mozku a tím zpomalit jeho stárnutí. 

Podle dokumentární série Tělo nezná hranic s Chrisem Hemsworthem může dokonce toulání se přírodou s přáteli, ale bez navigace, předcházet např. i Alzheimerově chorobě.

Benefitů toulání se přírodou je zkrátka nespočet. Turistika se však samozřejmě neobejde ani bez jistých rizik. Můžete se třeba zranit (jak ošetřit zranění v přírodě?) nebo dokonce ztratit a to stejně tak dobře na Šumavě jako v Tatrách.

Jak této situaci předcházet a co dělat, pokud už k tomu přece jen dojde?

Co všechno dělat a znát, abyste se neztratili v lese

Ztratit se v lese není nic příjemného. Přestože zvlášť v Česku se vám nic moc stát nemůže (pokud se ztratíte na Slovensku a musíte neplánovaně přespat v přírodě, myslete na to, aby vaše zásoby potravin byly několik metrů od vašeho noclehu, ideálně přehozené přes větev stromu). Samozřejmě se však jedná o zážitek, který není dvakrát zábavný a je lepší mu předcházet. Jak na prevenci?

Prostudujte si trasu předem

Víte, kam jdete? Super, dnešní nástroje v podobách online map nabízí možnost si trasu detailně prozkoumat předem. Zjistěte si, jaké orientační body potkáte a zapište si je – včetně doby, kterou by vám mělo zabrat jejich dosažení. Poté si můžete po cestě krásně kontrolovat, jestli jste náhodou někde neodbočili špatně a pokračujete stále podle vytyčeného plánu.

Stáhněte si offline Mapy.cz

Mapy.cz jsou skvělým nástrojem pro turistiku jak v ČR tak i po celém světě. Můžete s nimi pohodlně projít Svatojakubskou cestu, Gruzii i Pacifickou stezku. Problémem může být jen signál a baterka v mobilu.

Proto si stáhněte oblast, ve které budete cestovat do offline režimu, se kterým vás nedostatek signálu nepřekvapí a budete moc online mapy pohodlně používat téměř za všech okolností.

Powerbanka jako věrný parťák

Bez nabité powerbanky byste do lesa vůbec vyrážet neměli. Přesvědčte se den předem, že má powerbanka plnou kapacitu a hned ji zabalte. Telefonu může dojít baterka rychleji než očekáváte. Ať už vinou většího chladu, omylem zapnuté náročné appky… a skončit v lese bez použitelného telefonu opravdu nechcete.

Věnujte pozornost orientačním bodům

V České republice se značením KČT je poměrně těžké sejít z cesty. Ale občas se to stane každému. Zakoukáme se do vší té nádhery kolem nás a najednou si uvědomíme, že už jsme hodinu neviděli žádné turistické značení.

Nepříjemná situace. Snažte se v lese věnovat pozornost nejen okolní přírodě, ale také orientačním bodům, jako je právě turistické značení, ale například i zajímavé památky, neobvykle tvarované kameny a cokoliv dalšího, co vám v orientaci pomůže.

Věřte turistickým trasám

A s tím se pojí i další bod. Hledáte v lese samotu, klid a soukromí? I ty můžete na turistických trasách KČT najít – a to pěkně bezpečně. Pokud nepatříte ke zkušeným trempům, kteří se vydávají už dlouhé roky za dobrodružstvím lesů a neznačených tras, určitě byste se od nich neměli vzdalovat. Nejen, že se tak pravděpodobně neztratíte, ale pokud už k tomu náhodou dojde, velmi snadno se opět najdete.

A co když už se opravdu ztratíte?

Hlavně nepanikařit. Zvlášť v Česku je panika naprosto zbytečná. Pokud na túru vyrážíte v podzimních nebo dokonce zimních měsících, slunce pomalu zapadá za obzor a místo čelovky máte telefon, kterému pomalu dochází baterka, je to nepříjemná a dokonce až napínavá situace. 

Panikařit ale stále nemusíte. V dnešní době je u nás civilizace téměř na každém kroku. Stačí hodit kamenem a trefíte chaloupku, myslivce nebo dokonce celou vesnici. Panika vás akorát otupí. Cítíte, že na vás přes všechny racionální argumenty přichází?

Dýchejte. 

  1. Nejprve se pomalu a zhluboka nadechněte.
  2. Ještě jednou natáhněte vzduch do plic – prudce.
  3. A pak pomalu a klidně vydechujte.

Pokračujte, dokud neucítíte, že panika ustupuje. 

Pokud se stmívá, používejte čelovku. Dělejte světlo a hluk, díky kterým si vás mohou všimnout jiní turisté nebo lidé, kteří v lese pracují a navíc vystrašíte případné nevítané společníky v podobě divoké zvěře.

Snažte se hlukem a světlem ostatní upozornit na svou pozici. Využít můžete také tzv. Bod záchrany, který se nachází (nejen) v českých lesích a v případě nouze určuje vaši pozici záchranářům. 

V určení pozice je užitečná i aplikace Záchranka, která je skvělá v případě, že dojde ke zranění a vy přesně nevíte, kde se nacházíte. 

Mluvte a plánujte. Nahlas. Ať už jste sami, s partou nebo jedním společníkem, hlasité mluvení a plánování vás trochu uklidní a pomůže vám s uspořádáním myšlenek. 

Kde jste naposledy viděli turistické značení ať už v podobě rozcestníku nebo značky na stromě? Můžete se tímto směrem vrátit a značku následovat k dalšímu rozcestí, které vás dovede do civilizace?

Máte si jak svítit na cestu? Pokud ne, nachází se v okolí vhodný přístřešek, ve kterém je v nejhorším možné přečkat noc? Nejlepší akce záleží na mnoha okolnostech. Pokud víte, že v noci budou klesat teploty k nule a vy s sebou nemáte potřebné vybavení na přenocování, o přístřešku nemá cenu uvažovat. Místo toho se vraťte zpět podle svých poznámek a hledejte nejbližší orientační bod.

Pokud první plán nefunguje nebojte se ho změnit.

Nejhorší, co můžete udělat, je každou chvíli měnit rozhodnutí o směru, kterým se vydáte a potulovat se v kruhu. Zaznamenávejte svou trasu, všímejte si orientačních bodů a nepanikařte. A nebojte si říct o pomoc, pokud vám zbývá alespoň trochu baterky, zavolejte svým blízkým nebo klidně policii. Vzpomeňte si na co nejvíce orientačních bodů a počkejte na záchranu.

Pokud budete dodržovat prevenci – budete mít nabitý mobil a powerbanku, dostatek jídla, vybavenou lékárničku určitě se nemusíte bát, že byste pár hodin v lese nepřekonali.

Věnujte dostatek pozornosti prevenci a výbavě a každou situaci v lese určitě hravě zvládnete.