Přestože poslední dny počasí připomíná spíše začínající podzim, pravděpodobně nás ještě nějaké horké dny čekají. Jak připravit celou rodinu na výlet přírodou ve dnech, kdy se teploty blíží třicítkám?

Pitný režim

Pokud nás čtete pravidelně, možná jste si všimli, že je v našich článcích pitný režim poměrně častým tématem. Přestože se o něm mluví (nejen u nás) často, lidé stále na dostatečný příjem tekutin pozapomínají.

V létě je to o něco jednodušší. Pálící sluníčko, pot stékající po tvářích a k tomu fyzická námaha – to k pití přímo svádí. Ale jak si zabalit dostatek vody na delší výlet přírodou, když nechcete na zádech tahat několik kilo navíc? Možností je několik. 

  1. Můžete sáhnout po dostatečně velké láhvi na vodu. Pokud jste na výletě s kočárkem, můžete si jich sbalit rovnou několik. Čím lehčí láhev, tím lépe se vám ponese. Samozřejmě je ideální, pokud máte batoh s kapsičkou na láhev – potom nebudete muset při každé zastávce na pití batoh sundavat.
  2. Další možností je pořídit si vodní vak nebo také camelbag, který neváží téměř nic. Napustíte ho vodou a při pochodu (nebo běhu) pohodlně pijete pomocí hadičky.
  3. Pokud vyrážíte na celodenní nebo dokonce několikadenní výlet do přírody, kde tušíte, že na civilizaci s obchodem nebo horskou chatou jen tak nenarazíte, určitě si přibalte filtr na vodu, který vám umožní bezpečné doplnění zásob tekutin z potůčků a dalších vodních zdrojů, které potkáte po cestě. Použít můžete přímo filtr nebo dezinfekční tablety.

S dostatečnou hydratací máte napůl vyhráno, ale jen voda pro úspěšný výlet v teplých dnech rozhodně nestačí.

Ochrana před sluníčkem

Ať už je léto a teploty stoupají k číslům, které vás nutí kontrolovat, zda jste se náhodou nepřesunuli do tropů, podzim, nebo dokonce zima, ochranu před sluníčkem se rozhodně nevyplatí podceňovat.

Základem by měl být opalovací krém alespoň s SPF 30. A pozor, „opalovák” na sebe (a už vůbec ne na děti) nestačí namazat jednou.

Aby vám opalovací krém chránil opravdu důkladně, je potřeba používat ho v dostatečném množství a pravidelně. Kolik opalovacího krému je dostatek? Pokud nevíte, můžete aplikovat jednoduchou pomůcku – na obličej patří tolik krému, kolik se vám vejde na délku 2 až 4 prstů (konkrétní množství záleží na venkovním podmínkách i na typu vaší pleti). 

Samozřejmě byste neměli zapomenout ani na kvalitní sluneční brýle a klobouk nebo jinou ochranu hlavy.

Pokud se chcete chránit opravdu důsledně, můžete sáhnout také po oblečení s UV ochranou.

Pamatujte na to, že sebe (a své děti) nechráníte jen před nepříjemným popálením, ale také před předčasným stárnutím pleti a především před rakovinou kůže. 

Pozor na hmyz

Další nepříjemností při dlouhých letních procházkách – zvlášť poblíž vody – je samozřejmě hmyz. Komáří bodnutí je nepříjemné, ale může být i nebezpečné – a o ostatním hmyzu ani nemluvíme. Proto nezapomeňte sbalit a používat kvalitní repelent, který většinu hmyzu od kousání odradí.

Ještě zmíníme nebezpečí včelího a vosího bodnutí. Tomu se často prostě vyhnout nedá. Rozhodně doporučujeme – nepijte venku z plechovek. Pokud si na cesty berete plechovku, nebo se zastavíte v restauraci, kde vám dají nápoj v tomto balení, vždy si přelejte limonádu do skleničky. Není nic horšího, než dostat bodanec do jazyka nebo ještě hůř do krku, protože si nevšimnete, že vám dovnitř nepozorovaně vlétlo bzučící překvapení. 

I v létě může být počasí vrtkavé – nezapomeňte na pláštěnku i vrstvu navíc

Ráno to vypadá nádherně. Sluníčko, předpověď ukazuje krásných 25 stupňů… ale jen se vydáte na cestu, začne pofukovat nebo dokonce pršet. Proto byste se na celodenní výlet do přírody rozhodně neměli vydávat bez pláštěnky pro celou rodinu. 

Nezapomeňte si přibalit také mikinu, kdybyste se zdrželi do večerních hodin, a padla na vás zima. Není nic horšího, než se nejdřív pořádně propotit a k tomu profouknout – taková situace je přímo živnou půdou pro všechna otravná nachlazení. Dvojnásobně to samozřejmě platí, pokud cestujete s dětmi.

Funkční materiály vás ochrání před potem

A když jsme u potu a profouknutí – při delších túrách se určitě vyplatí sáhnout po funkčních materiálech, které kvalitně odvádí pot. Funkční oblečení vás ochrání před nepříjemným pocitem i pachem.

Jak se připravit na letní túru s miminkem a menšími dětmi?

Pokud za přírodou vyrážíte sami a na něco zapomenete, může to být nepříjemné. Pokud však chcete vzít na túru i malé děti, malé pochybení může být nepřekonatelný problém, kvůli kterému se budete muset vrátit domů ještě než vůbec vyrazíte. 

Na co všechno je v takovém případě dobré myslet?

Rehydratační roztok

Děti mohou mít o něco zvýšenou potřebu tekutin a pokud na jejich pravidelné doplňování zapomenete, může se dítě dostat snadno na pokraj dehydratace. V takovém případě je užitečné mít u sebe rehydratační roztok (např. Kulíšek), který s doplněním tekutin pomůže a malému človíčku uleví.

Svačinka

Stejně tak byste neměli zapomenout na dobré a zdravé zobání. Nakrájejte dětem (i sobě) na cestu ovoce, vezměte pár oříšků, nebo obložený rohlík, který vám i dětem po cestě dodá dostatek energie pokračovat. 

Plánování výletu

Pokud vyrážíte s dětmi, bude potřeba přizpůsobit trasu jejich potřebám. Jen rodiče mohou vědět, kolik toho právě jejich potomek (nebo oni s kočárkem) zvládne a samozřejmě se to liší i podle věku dítěte.

Snažte se volit cíle výletu v chladnějším prostředí. Skvěle mohou být různé rokle a údolí, jako je Čertova rokle v Máchově kraji, Prachovské skály, Adršpach a podobně. S trochou plánování určitě najdete tu pravou trasu, kterou si skvěle užijí dospělí i děti.

Nezapomeňte v plánování ani na častější zastávky a také nějaké to zpestření v podobě her, kterými se mohou děti po cestě zabavit. 

Oblečení s ochranou před sluníčkem

Ještě jednou zmíníme ochranu před sluníčkem, která je u dětí ještě o kousek důležitější než u dospělých. Pro děti se kromě vhodného opalovacího krému snažte volit oblečení s UV ochranou. Nezapomínejte ani na ochranu hlavy a samozřejmě na sluneční brýle.

Výlet s dětmi je naprosto skvělý nápad a pokud ho naplánujete dobře, můžete si cestování a chození přírodou užít v jakémkoliv ročním období. Dodržujte zásady bezpečnosti – a naučte děti milovat přírodu stejně tak, jak ji milujete vy.

Tip na závěr: Nezapomeňte si vzít ani dostatečně vybavenou lékárničku

Ať už jdete sami nebo s dětmi, v přírodě se může pokazit leccos, od bodnutí hmyzem až po vymknutý kotník nebo náhlé zažívací potíže. Proto by vám nikdy neměla chybět ani kvalitně vybavená lékárnička, kontakty na složky záchranného systému a aplikace Záchranka, pomocí které si můžete snadno přivolat pomoc. Více se dozvíte v článku Co mít v cestovní lékárničce?.