V minulosti sloužily horské hřebeny k běžné dopravě mimo jiné z finančních důvodů – obchodníci a cestovatelé se na hřebenovkách vyhnuli placením cla, které by je v obydlených oblastech neminulo. K přechodu hřebenů v minulosti však byla spousta praktických důvodů a dodnes jsou pro lidi velmi lákavé svobodou, dobrodružstvím, výhledy a občas i atrakcemi, které návštěvníkům nabízejí. Jak se na přechod hřebenu připravit a kam v za dobrodružstvím ČR vyrazit?

České hřebeny nabízejí bohatá dobrodružství pro začátečníky i profíky

Pokud už máte s přechody hřebenů zkušenosti, možná se poohlížíte po Alpách či možná ještě vyšších vrcholcích. Dneska se však podíváme především na hřebeny České republiky, které mají například v Beskydech co nabídnout i zkušeným dobrodruhům. Inspirujte se našimi tipy a vyberte si nejlepší českou hřebenovku právě pro vaši úroveň.

Krkonoše – krátké, ale lákavé

Pokud se chcete vydat na svou první túru po horských hřebenech, Krkonoše jsou poměrně ideální volbou. Délka přechodu je přibližně 50 kilometrů, takže se jedná o ideální víkendovou túru. Skvělým bodem pro začátek přechodu je například Harrachov, ale začít můžete také například v Janských lázních nebo v Peci pod Sněžkou a je jen na vás, jestli si užijete výhled na Sněžku, nebo ji po cestě zdoláte. Ať tak nebo tak, užijete si nádherné pohledy a výhledy s možností přenocování v místních útulnách. Cestu vám může zpříjemnit i odbočka do pivovaru v Luční boudě.

Hřebeny Orlických hor

Spíš než přechod hřebene v Orlických horách doporučujeme jeho přejezd na kole. Orlické hory jsou pro cyklisty jako stvořené. Zvlášť pokud máte rádi válečnou historii, po cestě můžete totiž navštívit velké množství řopíků, bunkrů i muzeí.

V „Orličkách” se příliš nespoléhejte na to, že potkáte na každých pár metrech občerstvení. Sbalte si na cestu dostatek jídla a hlavně pití.

S přechodem můžete začít například na Jiráskově horské stezce, jejíž začátek najdete v Novém Městě nad Metují a provede vás celým orlickým hřebenem.

Beskydy jsou skvělou možností pro pokročilé

V Beskydech nenajdete klasický hřeben a čeká vás zde spousta klesání a stoupání, proto je tento přechod vhodný spíše pro fyzicky zdatnější lidi, kteří už mají s přechodem hřebenovek nějakou tu zkušenost. Pokud chcete přejít celé Beskydy, čeká vás přibližně 100 kilometrů a převýšení přes 5000 metrů. 

Ale všechna ta námaha se vám rozhodně vrátí nádhernou krajinou. Nejlepší začátek je ve Valašském Meziříčí, kde vystoupáte na Veřovické vrchy, Velký Javorník s rozhlednou a občerstvením. Minout nesmíte ani Radhošť a Pustevny odkud se pomalu vydáte směrem na Lysou horu. Závěr (nebo začátek pokud to vezmete opačným směrem) je pak vrch Javorový. V Beskydech narazíte při svém pochodu na spoustu horských chat a hospůdek, přesto byste rozhodně neměli dostatečné zásoby vody a jídla podcenit. Přece jen se jedná o pořádnou štreku a na občerstvení po cestě se nedá vždy spoléhat.

Rychlebské hory z vás dostanou maximum 

Podobně jako Beskydy jsou i Rychlebské hory vhodné spíše pro turisty, kteří už mají v kapse s přechodem hor nějaké ty zkušenosti. Na rozdíl od Beskyd tu nepotkáte rozhodně tolik turistů ani horských chat a hospůdek – v této oblasti se naopak jedná spíše o raritu, proto se připravte, že si s sebou ponesete všechny zásoby na přibližně třídenní túru.

Rychlebské hory nabízejí klid, minimum lidí a až panenskou přírodu.

Svůj přechod můžete začít v Bílé Vodě výstupem na vrchol Borůvkové hory, ze které spatříte Orlické hory, Sněžku a Králický Sněžník. Několikadenní přechod vás zavede na Špičák a horu Smrk, končí pak v Kladském sedle, na státní hranici s Polskem.

Jak se na přechod hřebenovky připravit? Záleží na zvoleném hřebenu i ročním období

Výbava na přechod hřebenů se příliš neliší od výbavy na jakoukoliv jinou několikadenní túru. 

Pro co nejpoctivější přípravu je důležité vědět, kam vyrážíte a jak dlouho vám cesta potrvá. Potřebujete své jídlo, stan a další vybavení nebo máte trasu naplánovanou s přespáváním na horských chatách?

Vyrážíte v létě nebo se do dobrodružství pouštíte v zimních měsících?

Přečtěte si

CO si s vzít s sebou na túru za jídlo a jak se sbalit tak, abyste na zádech nenesli zbytečnou zátěž a přitom vám při přechodu hřebene nic nechybělo.

Kromě vhodného oblečení (závisí na roční době, rozhodně byste neměli podcenit termoprádlo, nepromokavou vrstvu (bunda a kalhoty) a alespoň dva páry kvalitních ponožek navíc oproti vašemu plánu), spacáku s karimatkou a případně i stanu si nezapomeňte sbalit:

Boty, stejně jako oblečení, volte především podle ročního období. Vždy ale doporučujeme pevnější, ideální kotníkové pohorky. Přestože někdo zvládne přejít celou ČR v trekových sandálech, pohorky vás ochrání před nepříjemným zraněním jako je například vymknutý kotník, který může z vašeho dobrodružství udělat celé vaší výpravě poměrně nepříjemný zážitek.

Pokud plánujete vyrazit v zimě, nezapomeňte si přečíst ani

Jak spát venku v zimních měsících

Co byste měli před cestou určitě vědět?

Před cestou byste si měli důkladně projít plánovanou trasu na mapách. Co vás po cestě čeká? Plánujete přespávat v horských chatách? V takovém případě si dejte při plánování dostatečnou rezervu. Po cestě se můžete nečekaně zdržet, může vám zabrat mnohem více času než plánujete a ideální je dojít ke svému cíli za světla – to platí samozřejmě i v případě, že plánujete stavět stan, což zvládnete sice i s čelovkou, ale rozhodně se nejedná o tu nejlepší zkušenost. 

Sledujte také předpověď počasí, ale příliš na ni nespoléhejte. Počasí dovede být, zvlášť na horách, poměrně zrádné. Proto byste u sebe měli vždy mít zmíněnou nepromokavou vrstvu a ponožky navíc. 
Zjistěte si, jestli po trase potkáte turistické atrakce, horské chaty a jiné možnosti občerstvení. Například v Rychlebských horách s něčím takovým počítat nemůžete. Jinde narazíte na možnost odpočinku a rekreace každých pár metrů. I tomu můžete své balení na přechod hřebenů přizpůsobit.